Tudomány

Elképesztő, milyen ötletekért járt idén a hülye Nobel-díj

Minden évben kihirdetik a vicces Nobel-díjnak is nevezett Ignobel-díj nyerteseit hasonló kategóriákban, mint amelyekben az igazi elismerést is osztogatni szokták. Az idei felhozatalból igen nehéz kedvencet választani, mivel mindegyik a saját kategóriájában arany, de azért ha muszáj, nekünk talán a stresszlevezető vudubaba vagy a hullámvasútra ültetett vesekövek lennének a favorit.

Az Ignobel-díjat nagyjából olyan kutatásokért osztogatják, amelyeket nem lehet, vagy nem érdemes megismételni, amelyeknek eredményei megnevettetnek, vagy semmi értelmük nincs, de mégis gondolkozásra késztetnek. Az idei felhozatalban mindegyikből van bőven.

Nyálas tisztítás és utánozó majmok

A kémiai díjat például egy portugál kutatócsoport vitte haza, akik azt vizsgálták, hogy mennyire lehet jó az emberi nyál különböző felületek tisztítására. Nem nehéz kitalálni, honnan jött az inspiráció: talán nincs ember, akinek gyerekkorában az anyja ne nyállal akarta volna letörölni a maszatot az arcáról, de a köpettel tisztítás több generáció óta egyfajta vidéki praktika, amit sokfelé alkalmaznak. A kutatócsoport azt találta, hogy a nyálban elsősorban az α-amiláz a felelős a tisztítóképességért.

Az antropológia területén egy nemzetközi kutatócsoport vitte el a prímet, akik kimutatták, hogy az állatkertekben a főemlősök legalább annyira utánozzák az embereket, mint amennyire az emberek utánozzák őket. Az utánzás egy szociális-kommunikációs cselekvés volt az állatok számára, és az is kiderült, hogy azok az interakciók, amelyekben valamelyik fél utánozta a másikat, sokkal tovább tartottak, mint az utánzás nélküliek.

A folyékony macska vitte idén a prímet
Összeszedtük 2017 leghaszontalanabb felfedezéseit és kutatásait: kezdve a fókaürüléket majszoló sirályoktól a hátrafelé való kávéfogyasztáson át egészen a celebeket felismerő birkákig.

Légy a borban és haszontalan használati utasítások

Az irodalmi Ignobel egy olyan felfedezésért járt, amiről valószínűleg mindenki tud: az emberek nem olvasnak használati utasításokat, mert túl hosszúnak és bonyolultnak tartják őket.

A biológiai díjat egy olyan kutatás nyerte, amely azt vizsgálta, mennyire tudják kiszagolni a borszakértők egy pohár borból azt, ha muslica van benne – mivel a nőstény sajátos feromonokat bocsájt ki, elméletben egyetlen ecetmuslica (Drosophila melanogaster) is képes megváltoztatni a bor illatát és ízét, ezt kellett észrevenniük a bortesztelőknek.

borospohár (bor, pohár, vörösbor, )
A borkóstolóknak ki kellett érezniük a muslicát a borból – fotó: Northfoto

Egészséges-e az emberhús?

A táplálkozáshoz köthető díjat egy olyan archeológus kapta meg, aki azt vizsgálta, mennyire tápanyagdús az emberi hús. Korábban ugyanis voltak olyan teóriák, amelyek kimondták, hogy az emberek azért ették egymást a történelem során (és néhány helyen eszik ma is), mert az emberhús kifejezetten tápanyagokban gazdag, de ezt a kutatás most teljesen megcáfolta –

a legtöbb, általunk fogyasztott húsféléhez képest igencsak szegényesek vagyunk vitaminokban, fehérjében és ásványi anyagokban is.

Ezzel egyébként az Ignobel-díjakhoz képest komoly kérdést feszeget a kutatás: ha nem a tápanyagtartalma, akkor mi miatt fogyasztották az emberek egymás húsát sok területen évszázadokig?

Vudubaba a főnökről és üvöltő sofőrök

A közgazdasági és békedíjat is az agresszió kutatásával nyerték el idén. Utóbbit spanyol és kolumbiai kutatók kapták, akik azt vizsgálták, hogy ugyan természetes dolog a vezetés közbeni agresszivitás és kiabálás, veszélyes is lehet a vezető és az utasok biztonságára nézve.

A közgazdasági díj nyertesei azt vizsgálták, hogy vajon miért üvöltözik valaki a munkahelyén a főnökével akkor is, ha tudja, hogy a munkájába fog kerülni, és megoldást is találtak a problémára: kiderült, hogy ha a munkavállalók a főnökükről készített vudubabán vezetik le az agressziójukat, akkor az állásuk is megmarad, és még meg is nyugszanak.

Készítsen vudubabát, ha nem akarja, hogy kicsinálja a főnök – fotó: Thinkstock

Éjszakai erekció és hullámvasutazó vesekövek

A reproduktív orvoslás díjat elnyerő kutatócsoport az éjszakai erekcióval foglalkozott egészséges és impotens embereknél, és az erekció gyakoriságát postai bélyegekkel mérték le.

Az orvosi Ignobel-díj a vesekövek hullámvasutaztatásáért járt: a kutatók azt vizsgálták, vajon segít-e a vidámparki játék abban, hogy az emberek maguktól is megszabaduljanak a veseköveiktől. Kiderült, hogy nagyon is: az első sorban még nem sok változás volt, de

a hátul ülő kísérleti alanyoknál a hullámvasút nagyon jó módszernek bizonyult arra, hogy maguktól is kipisiljék a rendellenes felhalmozódásokat.

DIY vastagbéltükrözés

Az orvosi kutatási Ignobel Dr. Akira Horiuchinak járt, aki megmutatta, milyen egyszerű saját magunkon végrehajtani kolonoszkópiát. A motiváció az volt a tett mögött, hogy nagyon sok ember fél a végbéltükrözéstől, pedig ennél nincs egyszerűbb módja annak, hogy a vastagbélrákot időben kiszűrjék az orvosok.

A díjak nyertesei 10 billiót kapnak zimbabwei dollárban (ez nagyjából 40 amerikai centnek felel meg), és előadhatják ugyan a köszönőbeszédüket, de csak addig, amíg egy nyolcéves kislány a színpadra nem jön, és nem közli, hogy most már unalmas, hagyják abba. Az alábbi videóban megnézheti az egész ceremóniát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik