Tudomány zöldövezet

Extrém esők Magyarországon, mutatjuk a számokat

Óriási zivatarláncok ostromolták hazánk nyugati területét, volt ahol egy nap a szeptemberi átlagos csapadék másfélszerese hullott. Az özönvíznek vége, de zivatarokra a továbbiakban is gyakran számíthatunk.

Hétfőn írtunk róla, hogy múlt szombaton délnyugatról egy hidegcseppnek nevezett légörvény kúszott Magyarország fölé, főleg a dunántúli területeken okozott jelentős csapadékot. Maga az időjárási jelenség 6-8 napos ciklon fokozatos gyengülésével, öregedésével jön létre, a részletek itt:

Mutatjuk, meddig tart még az özönvíz
Egy hidegcsepp egyszerre szolgáltat ki a nyárnak és az ősznek, később peremhelyzetbe kerülünk, ami azt jelenti: izzadós és elázós lesz ez a hét.

A légörvény szombattól hétfőig nem mozdult Észak-Olaszország térségéből, ennek köszönhetően három napig áztatta Magyarország nyugati térségét. Majd elindult a Fekete-tenger felé, szerdán el is hagyja hazánk területét. Áthaladtában megöntözi a keleti országrészt is, de messze nem olyan bőségesen, mint a Dunántúlt

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Több szeptember egy nap alatt

A három napnyi veszteglés eredménye, hogy a Dunától nyugatra három nap alatt lehullott a szeptemberi átlagos csapadékmennyiség, sok helyen ennek többszöröse, míg egyes keleti részeken alig esett.

Így adódik a két szélsőérték közti hatalmas különbség: 2 és 150 mm.

Íme néhány kiugró érték, a viszonyítási alap pedig, vagyis a „sokéves szeptemberi átlag” 45-60 mm, jellemzően mindig nyugaton esik több.

  • Zala megyében 130-150 mm hullott;
  • Debrecentől keletre 2 mm-t mértek;
  • Újpesten 59 mm;
  • Budapest II. kerületében 71 mm;
  • Veszprémre egyetlen nap alatt 84 mm hullott;
  • A Balaton vasárnap 64 mm-t kapott;
  • Zalaegerszeget ugyancsak egy nap alatt 61 mm áztatta.

Több ezer négyzetkilométeres kiterjedésű zivatarrendszerek haladtak át fölöttünk, egészen megdöbbentő, hogy több helyen is 24 óra alatt akár másfél havi csapadékmennyiséget lehetett mérni.

Peremhelyzet

A hidegcsepp szerdán távozik kelet felé. A csütörtök kifejezetten száraznak ígérkezik, utána pedig kellemes, ám kiszámíthatatlan időjárásra számíthatunk. A meteorológia peremhelyzetnek nevezi, amikor egy terület egy ciklon és egy anticiklon közötti, „átmeneti” helyzetbe kerül.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy péntektől nem lesz zavartalan a napsütés, a kellemes, nyár végi 25-28 fokos maximumhőmérsékletek mellett elszórtan számíthatunk záporokra, zivatarokra. A részletekért kattintson a Kiderül.hu-ra.

Illusztráció: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik