Tudomány az élet nagy kérdései
Tap with dripping waterdrop. Water leaking and saving concept.

Mi okozza a csepegés hangját?

Lugosi Péter
Lugosi Péter

újságíró. 2018. 06. 29. 07:10

Az éjszaka közepén idegtépő, mikor a csapból folyamatosan csepeg a víz. A cseppek ugyanis jellegzetes hangot adnak ki. Egy új kutatás most végre felderítette, hogy miként jön létre az egyedi zaj.
Korábban a témában:

A szakértők nagysebességű kamerák és a legkorszerűbb hangrögzítő technikák segítségével vizsgálták a vízcseppeket – írja az IFLScience. A Scientific Reports szaklapban megjelent tanulmány szerint a hangot valójában nem is maga a csepp, hanem a csepp becsapódása során csapdába eső légbuborék okozza.

A légbuborék megrezgeti a vízfelületet, kialakítva az egyedi hangot.

Anurag Agarwal, a Cambridge-i Egyetem Mérnöki Tanszékének munkatársa szerint rengeteg fizikus vizsgálta már a csepp felszínnel való találkozásának mechanikáját, a zajt viszont csak kevesen.

A modern videó- ​​és hangtechnika révén ugyanakkor végre kiderítettük, hogy pontosan honnan is származik a hang, ami segíthet a megállításában

– nyilatkozta a szakértő.

Vízcseppekről először a 20. század első évtizedeiben készült felvétel. Ahogy egy csepp eléri a vízfelszínt, üreget alakít ki. Ennek oka a felületi feszültség: ahogy a folyadék gyorsan visszahúzódik a becsapódást követően, lezárja az üreget, és felemel egy kis vízoszlopot. Ezzel egy időben egy apró légbuborék keletkezik a felszín alatt.

A technológia miatt a folyamatot eddig főként vizuálisan tudták tanulmányozni, ezért a hang pontos forrása sokáig rejtély maradt. Agarwal személyes tapasztalata miatt kezdte el vizsgálni a csepegő hang forrását. A kutató egyik éjszaka nem tudott aludni, mert egy vödörbe folyamatosan csepegett a víz. Ekkor elkezdett gondolkodni a problémán.

Másnap beszéltem erről az egyik barátommal és egy másik vendégkutatóval, és mindannyian meglepődtünk, hogy senki sem tudja a választ, hogy mi okozza a hangot

– mondta Agarwal.

Az új tanulmány alapján a zajkeltés legfontosabb eleme az, hogy a kialakuló buborék minél közelebb legyen az üreg aljához. A kutatók az elemzés során találtak egy módszert, amellyel csökkenthetik a hang erősségét: a szappant. Ha némi szappant oldunk fel a folyadékban, az képes megtörni a felületi feszültséget, ezzel pedig a csepegés zaja is enyhíthető.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2012. január 6.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.