Tudomány az élet nagy kérdései

Miért olyan nehéz megszabadulni a muslicáktól?

A muslicáknak nem kell sok, hogy megszállják a konyhát. De miért jelennek meg olyan hirtelen a rovarok, és hogyan tudunk megszabadulni tőlük?

Az apró élőlényeknek csupán némi erjedésből származó nedvességre van szükségük, és máris képesek komoly kellemetlenséget okozni. A nedvesség megtelepedhet gyümölcsökön, zöldségeken, lefolyókban, hulladékban, üres üvegekben és palackokban, növényeken, illetve törlőkendőkön. Az élőlények leginkább az erjedés során felszabaduló szén-dioxidot kedvelik.

A rovarok szaglása rendkívül érzékeny:

amint megérzik az erjedés szagát, egyből megpróbálják megközelíteni a szag forrását. A nőstények ráadásul az étel illatára olyan hormonokat is kibocsátanak, melyek igen csábítóak a hímek számára.

A nőstények a nedves objektumok felületére helyezik le petéiket – bizonyos fajok egyszerre akár 500-at is lerakhatnak. A lárvák kikelésük után a felszínen kezdenek el táplálkozni, míg el nem érik a kifejlett kort.

Kép: Thinkstock

Mivel a rovarok igen kicsik, és a legkisebb repedésen is átférnek, észrevétlenül képesek berepülni a lakásba. Igaz, az sem ritka, hogy a megvásárolt zöldségben vagy gyümölcsben már eleve peték vannak, amik csak arra várnak, hogy amolyan trójai falóként bejussanak a falakon belülre.

A muslicák életciklusa igen rövid, egyes fajoknál már 8 nap is elegendő ahhoz, hogy petéből kifejlett példánnyá alakuljanak. Éppen ezért a szaporodásuk is rendkívül gyors:

megfelelő körülmények közt egyetlen megtermékenyített nőstény is elég, hogy a rovarok pár hét alatt egész otthonunkat megszállják.

Az élőlények a leginkább akkor szaporodhatnak el, ha a kinti időjárás hideg, bent a házban viszont meleg van. Ilyenkor ugyanis az otthonokat nemcsak az erjedés szaga, hanem a kellemes hőmérséklet is vonzóvá teheti a muslicák számára. A hűvösben ugyanis a rovarok nem érzik jól magukat – hogy pontosan hogyan is képesek áttelelni, azt napjainkban sem tudják a kutatók.

A muslicák egyébként meglepően intelligensek. Az élőlények agya kifinomult „algoritmusok” alapján dönti el, hogy érdemes-e megközelíteni egy szag forrását. Mikor a rovar egy ismeretlen szaggal tartozik, megpróbál olyan illatmintákat feleleveníteni, melyek hasonlítanak az észlelt szagra.

Bár a muslicák gyorsan szaporodnak és igen szívósak, szerencsére van módszer a rovarok távol tartására és kiirtására.  Érdemes például rendszeresen levinni a szemetet, elmosogatni az edényeket és tisztán tartani azokat a felületeket, amelyek vonzhatják a rovarokat.

A házi légypapír alkalmazása szintén jó módszer.

Helyezzünk egy tölcsért egy befőttesüvegbe, öntsünk bele némi almaecetet, vagy helyezzünk érett, meghámozott banánt az üvegbe. Fontos, hogy a tölcsér minél kisebb nyílással rendelkezzen, és a befőttesüvegbe csak ezen keresztül juthassanak be a muslicák. Mivel a rovarok többsége nem képes kitalálni egy ilyen csapdából, a módszerrel viszonylag gyorsan befoghatjuk az élőlényeket.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Via: Live Science, The Conversation, Daily Mail, kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik