Tudomány

Nézze meg a Szent Anna-tóban pancsoló medvecsaládot

A nőstény és két bocsa zavartalanul lubickolt a tó vízében, miközben mintegy 10 méterről kamerázták őket.

A felvételt a National Geographic Magyarország egyik olvasója készítette, miközben idén augusztusban székelyföldi szüleinél nyaralt kisfiával és barátaival. Nyaralásuk során a Szent Anna-tóhoz is ellátogattak.

Éppen a  gyerekeknek vettem kürtőskalácsot és mivel nem annyira szeretem a természetben a tömeget azt javasoltam, tegyünk egy sétát a tó kevésbé zsúfolt része felé. Akkor pillantottam meg a Szent Anna-kápolna tövében az anyamedvét két bocsával. Nagyon örültem a látványnak és egyre közelebb merészkedtem, hogy fotózzam őket, tovább közeledtünk egymáshoz, ők is jöttek le a tó felé

– írta az olvasó.

A nő szerint mikor már csak néhány méterre volt az egyik bocstól, az jelzett anyjának. A nőstény erre felegyenesedett, és a kíváncsiskodó tudtára adta, hogy ne merészkedjen közelebb. Szerencsére a medve nem indult meg a nő felé, aki így lassan hátrébb tudott húzódni.

A nő ekkor azt gondolta, hogy véget ért kalandja, az állatok azonban megindultak a tó irányába. Követni kezdte a medvéket, és így mintegy 10 méterről sikerült megörökítenie, ahogy a család megmártózik a vízben.

Félni? Akkor eszembe sem jutott. 8 éves kisfiam felnőttek felügyeletében biztonságos helyről nézte az eseményeket. Szerencsém volt a békés medvemamával, de azért rosszabbul is végződhetett volna. Ezután már tisztes távolból figyeltem merre mennek: végigjárták a környék szemetesét

– nyilatkozta.

Az elmúlt időszakban egyébként egyre több a konfliktus a régióban a medvék és az emberek közt. Tusnádfürdőn például folyamatosan garázdálkodnak az állatok, emiatt már két példányt is ki kellett lőni. Igaz, Csíkszeredában és Bükklokán is egyre többször tűnnek fel medvék.

Ezért támadt az anyamedve Tusnádfürdőn
Legalább harminc medve ólálkodik a környéken. Összeült a megyei válságstáb. 

Kiemelt kép: Enikő Demeter/YouTube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik