Nagyvilág

Tusnádfürdőre már hazajárnak a medvék

Teljes a káosz az engedélyek körül. 100 medvét kellene kilőni. Tizenkettő „kiemelését” kérték. Hatot hagytak jóvá, ha jóváhagyták.

Mint korábban megírtuk, a román Környezetvédelmi Minisztérium hat veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medve kiemelését (áttelepítését, illetve kilövését) hagyta jóvá szerdán, amit Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke közösségi oldalán meg is köszönt.

A Maszol.ro szerint a környezetvédelmi minisztérium engedélyéről még sem írásban, sem szóban nem tájékoztatták a vadászterületet felügyelő egyesület elnökét, aki szerint pedig az idő sürget. Rafain Zoltán azt mondta, ők tizenkét medvetámadásos esetet jegyeztek fel, ezekről készítettek jelentést.

Azt a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség továbbította a környezetvédelmi tárcának, ahonnan még várják a visszajelzést. Az elnök szerint a múlt hét végén elküldött engedélykérések óta már legalább hat újabb esetben okozott kárt a medve Tusnádfürdőn.

Most már nincs is olyan este, éjszaka, amikor ne törne be valahová, ne rongálna kerítéseket a medve. Az emberek már beleuntak, hogy ilyen nehezen lehet megszabadulni tőlük, és inkább már nem is jelentik a keletkezett kárt

Rafain Zoltán arról nem tud, hogy a tusnádfürdőiek az áldatlan helyzet elleni tiltakozásul elzárnák a településen áthaladó E578-as európai utat.

A portálnak Szép Róbert, az Országos Környezetőrség főbiztos-helyettese, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára sem tudta megerősíteni, hogy valóban kiadták a kilövési engedélyt, amiről elsőként az önkormányzatot tájékoztatják, de arról szerdán délután Albert Tibor polgármester sem tudott, a szaktárca pedig  tíz napon belül ígért választ.

Gratiela Gavrilescu miniszter közben csak annyit erősített meg, hogy ő maga sürgette az illetékeseket a tusnádfürdői anyamedvék  áthelyezése ügyében, telefonált hogy „mozogjanak”, küldjék a szükséges iratokat. Kilövést nem említett, de azt elmondta, hogy hogy az Európai Unió egyetlen tagországa sem akar medvéket átvenni Romániától, pedig minden uniós, és több EU-n kívüli ország szakminiszterét megkeresték.

Legalább 100 medvét kellene kilőni

Csütörtökön az állami rádióban Borboly Csaba a medvekérdésről  azt mondta, Székelyföld évek óta túlszaporulattal küzd, mert tilos a vadászat, így akár több ezer medve is lehet, bizonyos részük pedig lakott területekre szorul.

Ezért a kormányt tette felelőssé, szerinte a minisztérium évek óta nem hajlandó foglalkozni a Bukaresttől 300 kilométerre lévő székelyföldi problémával. Ő továbbra is hat medve kivonásáról beszélt, azt mondta, annak két útja lehet, elaltatják és elszállítják az állatokat más területekre, például medverezervátumokba, vagy egy vadásztársulat engedélyt kap a kilövésükre.

Néhány medve eltávolítása nem oldja meg a problémát. Felmérések alapján legalább 100 veszélyes medvét kellene kilőni Hargita megyében.

Borboly Csaba azt is elmondta, bár hétfőn jóváhagyták a medvék eltávolítását, de hivatalos dokumentum még szerda estig sem érkezett, ami kételkedésre adhat okot. A műsorban Albert Tibor polgármester azt mondta, a medve nagyon szigorúan védett állat Romániában, pedig az emberek biztonsága lenne a fontosabb. A hat medve eltávolítása szerinte sem oldja meg a problémákat, sokkal több állatot kellene elszállíttatni.

Borboly Csaba közölte: a támadásokon kívül jelentős kihívást jelent az is, hogy már folyamatosan őrizni kell a jószágokat, viszont nehéz munkaerőt találni. Napi rendszerűséggel vannak medvetámadások, a felét a gazdák be sem jelentik. A polgármester szerint a medvék valószínűleg azért szeretnek lakott területekre, sőt lakásokba is betörni, mert hozzászoktak a házi ételekhez. 2010-ben Hargita megye felszámolt egy erdőben lévő szeméttelepet, több medve feltehetően az ott talált maradékot fogyasztotta el.

Úgy véli, szigorú szabályozást kellene bevezetni a lakott területen felbukkanó medvéknél. Többször javasolta, hogy vezessék be az éjszakai járőrözést, illetve, hogy a medvéket csak erdőben lehessen etetni, megakadályozva, hogy lakott területekhez szokjanak.

Kiemelt kép: kukában élelmet kereső medve Tusnádfürdőn 2017-ben. MTI/Veres Nándor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik