Tech

Gyémánttolvaj akcióban: ilyet még nem látott

Egy New York-i gyémántkereskedő különös gyémánttolvajra bukkant üzletében.

Az elkövető alighanem a világ legkisebb gyémánttolvaja volt: egy hangya – írja a Live Science. Az esetet szerencsére sikerült megörökítenie az „áldozatnak”.

A felvételen egy tábla látható, melyen kisebb gyémánttöredékek hevernek. Mikor a kamera ráközelít a tábla sarkára, feltűnik a parányi tolvaj, amint egy darabkával próbál kereket oldani.

A hangya erőfeszítése megsüvegelendő, hiszen az elcsent gyémánt sokkal nagyobb és nehezebb volt nála.

A videón jól látható, hogy a rovar alaposan megszenvedett a szajréval.

Helen McCreery, a Michigani Állami Egyetem biológusa szerint a gyémánt ugyan nem tartozik a hangyák gyakori zsákmányai közé, a rovarok igen változatos tárgyakat szoktak begyűjteni. Az élőlények ráadásul sokszor testüknél jóval nagyobb objektumokat is felkapnak.

Láttam már hangyákat a tömegüknél bő százszor nagyobb dolgokat vonszolni – nagyon erősek

– nyilatkozta McCreery.

A felvétel alapján nehéz megállapítani, hogy melyik faj egyede is látható a videón, így McCreery azt sem tudta meghatározni, hogy pontosan mennyire lehet erős az apró tolvaj. Az mindenesetre biztos, hogy a gyémántdarab épp a határán volt annak, amit az élőlény még elbírt.

A hangyák a legtöbbször táplálékot visznek vissza a bolyba, néha viszont építőanyagokat gyűjtenek a fészek számára. McCreery szerint a gyémántra valószínűleg olyan anyag rakódhatott le, melyet a rovar tápláléknak tekinthetett.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik