Nagyvilág

Kilőtték az egyik veszélyes medvét Tusnádfürdőn

Abban bíznak, hogy hamarosan a másik magányos medvét is sikerül lelőni.

A Szent Anna vadásztársulat tagjai szerda este Tusnádfürdő határában kilőtték a városba bejáró egyik veszélyes medvét. Rafain Zoltán elnök azt mondta, azt a mintegy 5-6 éves, körülbelül 300 kilós hím medvét lőtték ki, amelyik tíz napja behatolt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonába, kirámolt egy hűtőszekrényt. Abban bíznak, hogy a következő napokban azt a másik magányos medvét is sikerül lelőni, amelyik a tusnádfürdői gazdaságokba tört be, háziállatokat, kutyákat pusztított el.

Tusnádfürdőre már hazajárnak a medvék
Teljes a káosz az engedélyek körül. 100 medvét kellene kilőni. Tizenkettő „kiemelését” kérték. Hatot hagytak jóvá, ha jóváhagyták.

A vadásztársulat elnöke azt mondta: nem tekintik feladatuknak a  négy anyamedve és a kilenc bocs áttelepítését, amihez szintén  hozzájárult a környezetvédelmi tárca. Bár a miniszter bírságot helyezett kilátásba az áttelepítést elmulasztó vadásztársaságoknak, Rafain Zoltán szerint semmilyen törvény nem írja elő, hogy áttelepítésekkel foglalkozzanak. Ehhez  altatólövedékes fegyverük, ketrecük sincsen, nem is értenek hozzá.

Hat tusnádfürdői medve kilövésére adtak engedélyt
De a bocsos anyamedvéket csak áttelepítik.

Egyelőre senki nem vállalkozott a tusnádfürdői bocsos anyamedvék elszállítására, befogadásukra, pedig a minisztérium valamennyi EU-tagállamnak felajánlotta a medvefölösleget.

Rafain Zoltán szerint a populációszabályozás céljából a bocsos medvék közül is ki kellene lőni néhányat.

Az elmúlt napokban olyan anyamedvét is láttak, amelyik öt boccsal sétált, ami ellentmond mindannak, ami a szakirodalomban szerepel, mert egy-egy anyamedve öt bocsot sem szokott a világra hozni, és más medve bocsait sem szokta befogadni.

Ahol ilyen sok a bocs, ott a populáció elkorcsosul – tette hozzá a vadásztársulat elnöke, megjegyezve, a minisztériumon belül a biodiverzitási osztály foglalkozik a medvekérdéssel, de nem méri fel, hogy a medvék túlszaporodása éppen a biodiverzitást veszélyezteti. Szerinte a Tusnádfürdő körüli erdőkben a medvék túlszaporodása miatt csökkent az egyéb vadak száma.

A minisztérium azután járult hozzá a tusnádfürdőre bejáró medvék kilövéséhez, áttelepítéséhez, hogy július közepe óta négy embert sebesítettek meg a fürdővárosban. Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Ciolos-kormány 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. (mti)

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik