Tudomány

Mutatjuk a fickót, akit szagolgatásért alkalmaz a NASA

A NASA-nál nem csak asztronauták, mérnökök és programozók dolgoznak. Itt van például az a férfi, akinek egyik fontos feladata, hogy különböző mintákat szagolgasson.

George Aldrich közel 40 éve dolgozik a NASA-nál – írja az IFLScience. A kémiai szakember a közelmúltban a Redditen válaszolt a munkájával kapcsolatos kérdésekre. Aldrich-nak ugyanis igen érdekes feladata van az űrhivatal szagbizottságának önkéntes tagjaként.

Minden olyan tárgy szagát teszteljük, amelyek a Nemzetközi Űrállomás lakórészeibe kerülnek, és ellenőrizzük a kellemetlen vagy visszataszító szagokat, melyek émelygést okozhatnak az űrhajósoknak, és esetleg veszélyeztetik az űrhajósok produktivitását és a küldetést

– mondta a szakértő. Aldrich hozzátette, eddig 851 szaglóküldetésen van túl.

A szagbizottság munkája igen fontos. Ha a Nemzetközi Űrállomáson elkezd szivárogni valamilyen kellemetlen szagú gáz vagy folyadék, a rossz szagnak nincs hová kiszöknie, és elviselhetetlenné válhat.

nemzetkozi-urallomas(210x140).jpg (nemzetközi űrállomás)
Az űrszex egyáltalán nem olyan szexi, mint elsőre tűnhet
Kivéve persze, ha az ember szereti a kínos és kényelmetlen együttléteket.

Egy-egy teszten öt-öt önkéntes vesz részt. Miután alaposan felmérték, hogy szaglórendszerük megfelelő állapotban van, minden alany vakon megszagolja a vizsgálandó objektumokat, majd egy 0-tól 4-ig terjedő skálán értékeli az adott szagot. 2,5-ös érték felett a tárgy megbukik a teszten, és nem szállítják fel az űrbe. A vizsgálaton időnként meglepő objektumok is elhasalnak: egy alkalommal például tépőzáras hevederek buktak el.

Az efféle szagtesztet 1967-ben vezették be az Apollo–1 legénységének balesete után. Az egyik gyakorlat során tűz ütött ki az űrhajóban, a katasztrófában pedig mind a három asztronauta életét vesztette. A NASA-nál ezután döntötték el, hogy minden űrhajóba kerülő anyagot több lépcsős vizsgálatnak kell alávetni. A hatodik kritérium épp a szag lett.

Kiemelt fotó: NASA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik