Tudomány

Példátlan dologra bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón

A Földtől 620 fényévre fekvő KELT-9b több szempontból is érdekes. A közel 4000 Celsius-fokos objektum a legforróbb ismert gázóriás, hőmérséklete még néhány csillagéval is vetekszik. Most kutatók egy csoportja az égitestet vizsgálva újabb izgalmas felfedezésre jutott.

A Jens Hoeijmakers, a Berni Egyetem munkatársa által vezetett csapat vasat és titánt mutatott ki az exobolygó légkörében – számol be az IFLScience. Bár a vas a leggyakoribb átmenetifém,

eddig egyetlen Naprendszeren kívüli bolygó atmoszférájában sem azonosították.

Az elem kimutatása egyáltalán nem volt könnyű feladat. A vas általában remek fénytörőként viselkedik, éppen ezért nem hagy sok nyomot a látható fényben.

A kutatók ezért részletes szimulációkat végeztek, hogy felmérjék, miként is nézhet ki a KELT-9b extrém atmoszférája. A vizsgálat bebizonyította, hogy megfelelő műszerrel igenis észlelni lehet a vasat a helyi légkörben.

Kevin Heng, a Berni Egyetem szakértője és a csapat tagja szerint a szimulációk azt mutatták, hogy a molekulák többsége atomi formában fordul elő, mivel a szélsőséges hőmérséklet hatására a részecskék összeütköznek, ez pedig eltöri a kötéseket.

A kutatók az úgynevezett tranzit módszer segítségével elemezték a KELT-9b-t. Mikor egy égitest elhalad csillaga és a megfigyelő műszer között, a csillag fénye segíthet az objektum tanulmányozásában.

Ahogy a csillagfény áthatolt az exobolygó atmoszféráján, a csapat képes volt a fényt vizsgálva következtetni a helyi légkör kémiai összetételére. A korábbi szimulációk alapján a szakértők arra számítottak, hogy egyértelműen kimutatható lesz a vas. A megfigyelés aztán igazolta elképzelésüket.

Az elméleti előrejelzéssel olyan volt, mint egy kincses térképet követni”

– nyilatkozta Hoeijmakers. A kutató hozzátette, mikor mélyebbre ástak az adatokba, még többet is találtak. A vas- mellett ugyanis a titángőz jelenlétét is bizonyítani tudták.

A KELT-9b egy úgynevezett ultra forró Jupiter. Az efféle extrém meleg gázóriások igen összetett légkörrel rendelkeznek, éppen ezért atmoszféráik tanulmányozása mindig izgalmas eredményeket hoz.

Kiemelt kép: NASA – NASA/JPL-Caltech

Ajánlott videó

Olvasói sztorik