Tudomány bbc history
pile of bones lying in the basilica of Otranto

Lefejezett emberrel üzentek a falon

BBC History
BBC History

2018. 08. 11. 07:00

Az egykor a kelta törzsek távoltartására húzott védvonal, az úgynevezett Antoninus fala a mai Skóciában védelmezte a Római Birodalom határát. Szakértők most olyan festett feliratokat találtak az egykori falon, amelyek a rómaiak ellenségeit voltak hivatva megfélemlíteni.
Korábban a témában:

A feliratokat felfedező Louisa Campbell régész, a Glasgow-i Egyetem kutatója részletes vizsgálatnak vetette alá a mérföldköveket, melyek felszínét gondosan kidolgozott faragványok borították. Az azonosított maradványok és ásványi részecskék segítségével sikerült rekonstruálni az eredeti pigmentációt, amelyet az i. sz. 2. századi római kézművesek a felületre vittek. Mindez lehetővé tette annak meghatározását, hogyan is nézhetett ki a faragott kő eredetileg, miként keltek életre a ráfestett színpompás ábrák.

A kutató szerint mind a rómaiakra, mind a helyiekre igen erős hatást gyakorolhattak a feliratok. Rövidített latin szavakat tartalmaztak azoknak a római légióknak ajánlva, amelyek Antoninus falát Antoninus Pius császár (138–161) parancsára 142 körül emelték. Hogy fontosságukat még jobban kihangsúlyozzák, e szavakat vörösre festették.

Ám a szavak mellett reliefeket is faragtak a kövekre különböző jelenetekkel, különösen csatajelenetekkel, melyekben a római lovasok bennszülött harcosokat rohannak le, ejtenek foglyul és kötöznek meg.

A piros eltérő árnyalatát használták a rómaiak köpenyének festésére és a foglyok vérének jelzésére – az egyik képen például egy lefejezett ember nyakát és fejét színezték ki.

Több kövön is megszemlélhetjük a római légiók jelképét, a sast, Louisa Campbell pedig azt is kimutatta, hogy a madár csőre szintén vörös volt, mégpedig annak jelképeként, hogy a rómaiak ellenségeinek húsából lakmározik. Akadnak azonban vallási szertartásokról készített ábrák is, melyeken a legionáriusok az istenek színe előtt áldoznak.

Hűség a császárnak

Akik a faltól északra éltek, már nem tartoztak Róma fennhatósága alá, kívül estek a birodalom határain, társadalmi rendjük igencsak eltért a rómaiak által megszokottól”

– nyilatkozta a BBC Historynak a Glasgow-i Egyetem kutatója.

Pusztán Antoninus falának, egy masszív, a tájat fizikai és kulturális értelemben is radikálisan átalakító határvonalnak a kiépítése hatalmas felzúdulást kelthetett és nagy valószínűséggel ellenségeskedést szított a helyiekkel.”

A mérföldkövek több célt is szolgáltak: a légiók így bizonyíthatták hűségüket a császárnak, és az is kiderült róluk, melyik légió milyen mértékben vett részt a fal építésében. A köveket magas, jól látható pontokon helyezték el, hogy a katonákat és az idelátogató római civileket is emlékeztesse a birodalom erejére és az adott terület feletti hatalmára.

Legfontosabb feladatuk azonban az volt, hogy látványosan és hatékonyan elejét vegyék a rómaiak elleni felkelésnek vagy akárcsak hatalmuk megkérdőjelezésének.

Ekkoriban Antoninus falánál állomásozott a birodalom határait védő helyőrségek közül a legnagyobb, és ennek jó oka lehetett.

Mind a kövek, mind színezésük a római határvidék sajátos életébe enged bepillantást, ám korántsem csak a vérről és erőszakról szólnak e faragványok, hanem a hitéletbe, az istenek ikonográfiájába is beavatnak. A szakértők szerint igen erős üzeneteket hordoznak a mérföldkövek, és történeteik mind jelzés értékűek.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.