Tudomány
Perseid meteor shower and the Milky Way over Cedar Breaks National Monument, UT.

Látványos meteorhullás lesz a hétvégén

24.hu
24.hu

2018. 08. 06. 09:37

Rövidesen eléri maximumát a Perseidák meteoreső, ez pedig azt jelenti, hogy érdemes lesz éjszaka az eget kémlelni.
Korábban a témában:

A meteorhullás csúcsa augusztus 11-12-én lesz – írja az IFLScience. Ilyenkor éjszaka óránként 60-70 meteor tűnhet fel az égen, a szerencsésebbek azonban akár óránként 150-200 fényjelenséget is láthatnak.

A Perseidák július 17-én érkeztek meg bolygónkhoz, és egészen augusztus 24-ig itt maradnak.

A meteorraj abból a törmelékfelhőből épül fel, melyet a 109P/Swift-Tuttle üstökös hagy maga után. Az égitest keringési ideje 133 év.

A meteorhullás maximuma akkor fog elérkezni, amikor a Föld a törmelékhalmaz legsűrűbb régióján halad majd keresztül. A Perseidák meteorjai radiánsa a Perseus csillagképnél van, látványra tehát ezen terület felől érkezik.

Az idei év kifejezetten kedvező lehet a csillaghullás szempontjából. A csúcs során a holdnyugta meglehetősen korán beáll majd, a fényjelenségek így látványosabbá fognak válni. Reménykedjünk benne, hogy az időjárás is kedvező lesz, ha már az évszázad holdfogyatkozásáról lemaradtunk a felhők miatt.

Lenyűgöző képek az évszázad holdfogyatkozásáról
Vérholdak a világ minden tájáról.

A tökéletes látvány érdekében természetesen érdemes elvonulni a város fényeitől. Fontos az is, hogy türelmesek legyünk, hiszen a szemnek mintegy 30 percre van szüksége a sötéthez való alkalmazkodáshoz.

A Perseidák maximuma során egyébként a Delta Aquariidák meteorjait is láthatjuk majd. Ez a csoport általában július elejétől augusztus végéig aktív, igaz, messze nem olyan látványos, mint a Perseidák. A Delta Aquariidák forrása nem ismert, de feltételezhetően a 96P/Machholz üstököshöz tartozik.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's former Prime Minister and former leader of the opposition VMRO DPMNE party, arrives at a courthouse in Skopje on January 24, 2018 for his trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.