Tudomány

Ez az egyetlen dolog, ami valósághű a Star Warsban

A népszerű amerikai asztrofizikus, Neil deGrasse Tyson korábban már több sci-fit is kritizált a tudományos tévedések miatt. A Csillagok háborúja sem maradhatott ki a sorból, ezúttal azonban a tudós azt árulta el, hogy tudományos szempontból hol volt igaza a filmsorozatnak.

Neil deGrasse Tyson ismeretterjesztő munkájának célja az, hogy érthetővé és szerethetővé tegye a tudományos kérdéseket. Éppen ezért gyakran elemez különböző filmeket és sorozatokat, hogy az emberek megérthessék, mi is zajlik a mozivásznon és a televízió képernyőjén.

Az asztrofizikus a hétvégén a San Diego Comic-Con 2018 nevű rendezvény egyik paneljében a Csillagok háborúja IV: Egy új remény tudományos pontosságával is foglalkozott – írja a Screen Rant.

A Csillagok háborúja IV: Egy új reményben, a sorozat első részében, Luke kijön, és egy kettős naplementét lát. Ez az egyetlen tudományosan pontos dolog az egész Csillag háborújában”

– állapította meg a szakértő.

Neil deGrasse Tyson (kép: Monica Schipper/Getty Images for SiriusXM/AFP)

Tyson szerint az éjszakai égbolton látható csillagok több mint fele többszörös csillagrendszer, és sokáig senki sem gondolta, hogy lehet bolygó az ilyen égitestek körül. Éppen ezért az asztrofizikus elismerését fejezte ki a filmben látható jelenet kapcsán.

Tudta? A Star Wars lázadói halálra ítélték a cuki macik bolygóját!
Bár mostanában minden a Zsivány Egyes előzményfilmről szól, ne felejtsük el a klasszikus trilógiát, amiben fizikusok most egy szörnyű tényt fedeztek fel.

Bár Tyson gyakran kritizálja a népszerű alkotásokat a tudományos tévedések miatt, rendszerint ő az első, aki megdicséri a filmeket, ha valamit sikerül pontosan ábrázolniuk.

(Kiemelt kép: LUCASFILM / ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik