Tudomány

Tudta? A Star Wars lázadói halálra ítélték a cuki macik bolygóját!

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 12. 23. 14:01

Bár mostanában minden a Zsivány Egyes előzményfilmről szól, ne felejtsük el a klasszikus trilógiát, amiben fizikusok most egy szörnyű tényt fedeztek fel.

Oké, pontosítunk, a Jedi visszatér ewok macijai az Endor bolygó holdján éltek, de mivel már a sorozatban is mindenki simán Endorként hivatkozik a helyre, hagyjuk is a részleteket. Egy a lényeg: az apró űrmedvék lakhelye fölött épült meg a filmben a második Halálcsillag, amelynek felrobbantásával a lázadók végül térdre kényszerítik a Birodalmat, meghal Palpatine császár és Darth Vader is, a békaarcú Luke Skywalker leiával, Han Solóval, a vukival és a droidokkal együtt boldogan ugrabugrál a kínai úttörődalt éneklő ewokok között, az elhunyt Jedik hologramjai pedig bávatagon vigyorognak, the end.

Legalábbis ezt hittük eddig. Pedig most a Tech Insider fellebbentette az igazság szörnyű fátylát, amely szerint a stáblista megjelenése után egyáltalán nem ilyen boldog vége lett volna a történetnek a fizika szabályai szerint.

A felrobbantott Halálcsillag ugyanis gyakorlatilag a teljes ewok civilizációt megsemmisítette volna.

Nézzük csak, hogy történt volna minden a valóságban, melyben egy 11 fizikus által összeállított tanulmány lesz segítségünkre. Miután a központi reaktor felrobbantása láncreakciót indít el az óriási műhold szerkezetében, a Halálcsillag egy hatalmas robbanással semmisül meg. A detonáció következtében a bázis hatalmas darabjai nagyjából 354 000 kilométer per óra sebességgel szóródtak volna szerteszét – ez hatszor olyan gyors, mint az ember által készített leggyorsabb űrhajó.

Matija Cuk, a csoportban részt vevő kutató szerint az így felszabaduló energia ugyan nem semmisítené meg teljes egészében az ewokok holdját, de a Halálcsillag felé néző oldalát súlyosan megrongálná. Az élővilágra nézve azonban katasztrofális hatása lenne a dolognak, nagyjából olyan, mint a katasztrófafilmekben látható meteorbecsapódások a Földre. A lezuhanó darabok többek között felégetnének mindent maguk körül olyan mértékben, ami a teljes ökoszisztéma kipusztulásához vetetne.

David Minton, a csoport másik tagja szerint még a legnyugisabb lehetőség (amelyben a lezuhanó maradványok sebessége “csak” 10 100 kilométer per óra) is egy 700 kilométer széles krátert képezne a felszínen, ami nagyjából négyszerese a Chicxulub kráternek – ez annak a meteornak a becsapódási helye, amely jelenlegi tudásunk szerint kipusztította a dinoszauruszokat.

A tanulmány konkrét matematikai és fizikai számításokkal bizonyítja, hogy az Endor holdjának felszínén semmilyen élet nem maradna a becsapódás következtében. Az erdővel borított égitest egyetlen óriási tűzviharrá változna. Az összefoglaló tanulmányt itt is meg lehet tekinteni, érdekes olvasmány.

Persze maradjunk meg abban a hitünkben, hogy az egyéb, fizikailag lehetetlen találmányok (mint például a fénykard) mellett a második Halálcsillag robbanása is valami más módon zajlott le a Star Wars sajátos törvényei szerint, és az ünneplés nem azzal végződött, hogy lángoló bundájú macikák visítanak és hörögnek a tűzviharban, miközben utolsó szavaikkal a Jediket, a felkelőket, és az egész hülye háborújukat átkozzák.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.