A The Washington Post tudósítása szerint Virginiában meghalt egy ember, miután húsevő baktériummal fertőződött. Ennél többet a hivatalos szervek a lapnak sem árultak el az esetről, csupán annyit tettek hozzá, hogy az államban idén 23 fertőzésről van tudomásuk, és ez az első eset ami halállal végződött.
A szörnyen hangzó „húsevő baktérium” ez esetben a Vibrio vulnificus elnevezésű baktériumot jelenti, a főleg meleg sós vízben él. Ilyen az Egyesült Államok tekintetében a Karib-tenger, ezért is nevezik ott a karibi átoknak az általa okozott megbetegedést.
Lebontja a szöveteket
Ezen baktériumok megjelenése nem korlátozódik az amerikai kontinensre, a globális felmelegedéssel világszerte egyre több alkalmas élőhelyet talál: viszonylag meleg, nyugodt, kevésbé sós víz.
Nyers kagylók fogyasztásával vagy a bőr akár apró sérülésein keresztül jutnak a szervezetbe, ahol azonnal kifejtik hatásukat. Valójában nem húst „esznek”, hanem a kötő- és zsírszöveteket, a lágyrészeket roncsolják.
Órák kérdése
Akár órákon belül képes hatalmas pusztítást végezni, a korai felismerés ezért nagyon fontos, és sokszor már csak az elhalt szövetek kimetszése, akár a fertőzött végtag amputálása szükséges. Még nagyobb a kockázat, ha az illető immunrendszere bármilyen okból legyengült állapotban van.
A tünetek:
- borzongás, hidegrázás;
- gyengeség, rossz közérzet;
- izomfájdalom;
- a fertőzött terület piros, fájdalmas és duzzadt lesz.
Antibiotikumokkal viszont elég jól meg lehet akadályozni a terjedését, a műtét csak legvégső esetben kerül szóba. A Házipatika.com cikke szerint 80 ezer fertőzésből mintegy 100 végződik halállal.
Illusztráció: CALLISTA IMAGES / CULTURA CREATIVE