Tudomány az élet nagy kérdései

Miért nápolyi a nápolyi?

A közkedvelt édesség nem, egyik fő alapanyaga, a mogyoró azonban valóban Nápolyból származik. Legalábbis az eredeti recept szerint.

A nápolyi ostya egy közkedvelt édességféle, melynek jellegzetessége az egymásra rétegezett ostyák, illetve az egyes rétegek közti mogyorókrémes töltelék. Napjainkban bizonyos gyártók már csokoládés, vaníliás és egyéb ízekben is előállítják az édességet, a szeleteket pedig gyakran csokoládéval is bevonják.

Csokinak számít-e a fehér csokoládé?
Az első fehér csokoládét állítólag azért dobták piacra, hogy megszabaduljanak a felhalmozódott tejporkészlettől.

Maga a nápolyi nem olasz, hanem osztrák eredetű. Az édességfélét elsőként a ma is ismert vállalat, az 1890-ben alapított Manner dobta piacra.

A különböző ostyákat, tartós édességeket, csokoládés termékeket és egyéb finomságokat gyártó Manner 1898-ban kezdte el árusítani az azóta világhírűvé vált nápolyit. Az ötrétegű édességet 49-szer 17-szer 17-es szeletekben lehetett kapni, az egyes ostyák közé pedig mogyorókrémet kentek. A terméket a vállalat alapítója, Josef Manner alkotta meg.

A Manner szerint a nápolyi külseje és alapvető receptje nem változott az elmúlt 120 év során.

Kép: Thinkstock

Az édesség elnevezése a gyártáshoz eredetileg felhasznált egyik fő alapanyag,

a mogyoró származási helyére utal.Olaszország napjainkban is a világ legnagyobb mogyorótermelői közé tartozik, Nápoly környékén, Campania régiójában pedig a növény termesztése régi hagyományokra tekint vissza.

A térségben korábban azonosítottak már római kori elszenesedett mogyorómaradványokat, Pompeii híres falfestményeinek egy részén pedig szintén feltűnik a csonthéjas gyümölcs.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik