Tudomány az élet nagy kérdései

Csokinak számít-e a fehér csokoládé?

Fehér csokoládé: van, aki imádja, mások viszont messze elkerülik. Az biztos, hogy az édesség sem színében, sem illatában, sem ízében nem hasonlít sötétebb „rokonaira". Nem véletlenül, hiszen csak megnevezése alapján sorolható a csokoládék közé.

Bár a fehér csokoládé elkészítéséhez szükség van kakaóra, és neve alapján igenis csokoládénak számít, valójában sok szempontból eltér sötétebb rokonaitól. A legfontosabb különbség az, hogy nem tartalmazza a csokoládék egyik legfőbb alapanyagát, a kakaó-szárazanyagot – írja a Huffington Post.

A csokoládék tulajdonságait alapvetően két elem határozza meg: a kakaóvaj, amely a csokoládé állagát, illetve a kakaó-szárazanyag, amely a jellegzetes ízt és színt adja.

Az, hogy milyen terméket tekintenek csokoládénak, területenként változhat. A hatóságok rendszerint egy minimum kakaószárazanyag-tartalmat határoznak meg, mely felett az édesség a csokoládék közé sorolható.

A fehér csokoládé elkészítéséhez ugyanakkor nem használnak szárazanyagot,

éppen ezért az édesség nem is számít csokoládénak.

A finomságot általában kakaóvajból, tejszárazanyagból, cukorból, tejzsírból és lecitinből hozzák létre. Mivel az édesség egyik fő alapanyaga a kakaóvaj, struktúrájában a valódi csokoládékra emlékeztet.

kép: Thinkstock

Magát az édességet egyébként az 1930-as években kezdték el gyártani – elsőként a svájci Nestlé dobta piacra a Milkybar nevű terméket. A szóbeszéd szerint a vállalat azért hozta létre a fehér csokoládét, hogy megszabaduljon az első világháború alatt felhalmozódott felesleges tejporkészletétől.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik