Tudomány zöldövezet

Súlyos vízhiány fenyegeti Angliát

Nő a népesség, rossz a vízgazdálkodás, a klímaváltozás pedig szárazságot hoz, ezért komoly vízhiány alakulhat ki Angliában 2050-re.

Az ENSZ szerint a vízhiány a világ népességének már most több mint 40 százalékát érinti és ez az arány várhatóan tovább nő a globális felmelegedés miatt, ami azt jelenti, hogy 2050-re valószínűleg minden negyedik embernek krónikus vagy ismétlődő vízhiánnyal kell szembenéznie.

Amennyiben nem növeljük vízkészleteinket és csökkentjük vízhasználatunkat, valamint a vízpazarlás mértékét, akkor számos térségben komoly vízhiánnyal kell szembenéznünk 2050-re, különösen a délkeleti régióban

– idézi az MTI Emma Howard Boydot, a brit Környezetügyi Hatóság (Environment Agency) vezetőjét.

A brit hatóság jelentése szerint naponta hárommilliárd liter vizet pocsékolnak el az országban a szivárgások miatt, ami 20 millió ember vízszükségletének kielégítésére lenne elég. Az angliai vízkészletekről készített első nagyszabású jelentés szerint továbbá egy átlagember 140 liter vizet használ el naponta. A dokumentum úgy fogalmaz, a lakosság és az ipar túlzott vízigénye fenntarthatatlan és ártalmas a folyókra, valamint a helyi vadvilágra nézve.

Az ENSZ 2018-as Víz Világjelentése (World Water Development Report) szerint 1900 óta a bolygó természetes vizenyős területeinek 64-71 százaléka veszett oda emberi tevékenység miatt. Világszerte 3,6 milliárd ember, vagyis a világnépesség csaknem fele él jelenleg olyan területen, ahol fennáll a kockázata annak, hogy évente legkevesebb egy hónapig komoly vízhiánnyal kell szembenézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik