Tudomány

20 új földszerű exobolygóra bukkanhattak

24.hu
24.hu

2017. 11. 01. 08:00

Csillagászok egy csoportja több potenciálisan lakható exobolygóra bukkant a Kepler űrtávcső adatai között. Ha a jövőben a Naprendszeren kívül is kutatnánk az idegen élet nyomát, ezeken az égitesteken érdemes lehet keresni.
Korábban a témában:

A vizsgált adatok a Kepler első, 2009-2013 közti megfigyelési fázisából származnak. Az elemzést végző csapatot Susan Thompson, a kaliforniai SETI Intézet munkatársa vezette.

A kutatás során a szakértők összesen 20 lehetséges földszerű exobolygót találtak, melyek nagyjából olyan messze keringenek napszerű csillaguktól, mint a Föld a Naptól.

Az égitestek közül a KOI-7923.01 tűnik a legbiztatóbbnak.

Az objektum a Föld tömegének 97 százalékát teszi ki, és 395 nap alatt kerüli meg csillagát.

Igaz, az exobolygó valamivel messzebb fekszik csillagától, mint a Föld a Naptól. Éppen ezért az égitesten jóval hidegebb környezet alakulhatott ki, mint bolygónkon.

Ha választani kellene egyet, hogy űrszondát küldjünk hozzá, ez nem lenne rossz opció

– mondta Jeff Coughlin, a NASA munkatársa és az új tanulmány társszerzője.

A Kepler a fedési módszer segítségével keresi az égitesteket. A tranzit módszerként is ismert eljárás lényege, hogy a csillagok fényének ingadozása alapján következtetnek az objektum előtt elhaladó exobolygókra. Ahhoz, hogy igazolják egy új égitest felfedezését, a Keplernek egyazon csillagnál háromszor is érzékelnie kell az elhalványodást.

Mivel a rövid periódusú objektumokat így könnyebb kimutatni, az űrtávcső főleg ilyen égitesteket talált. A Kepler által felfedezett exobolygók többségének csupán néhány napos a keringési ideje. A földszerű égitestekből jóval kevesebbet sikerült felfedezni, ezek igazolásához ugyanis hosszabb megfigyelésre van szükség.

A Kepler 2013-ig tartó elemzése alatt csupán egyszer vagy kétszer látta elhaladni a most azonosított 20 exobolygót. 2013-ban aztán egy meghibásodás után véget ért az űrtávcső küldetésének első fázisa, a K2 misszióval pedig a Kepler már a világűr más területeit vizsgálja.

Az új exobolygók létezését így még nem tudták egyértelműen bizonyítani, annak ellenére, hogy az égitestek szerepelnek az űrtávcső adathalmazában. A szakértők úgy vélik, hogy 20-30 százalék esély van arra, hogy a potenciális exobolygókat mérési hibák miatt mutatták ki. A jelenlétük igazolásához újabb űreszközök megfigyeléseire lesz szükség.

(Kiemelt kép: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Balatonfenyves, 2014. június 13.
Gardatetemek a Balaton partján, Balatonfenyvesnél 2014. június 13-án. Az elmúlt napokban mintegy 20 ezer gardatetemet gyűjtöttek be a Balatonnál, a halpusztulás oka egyelőre ismeretlen.
MTI Fotó: Varga György

Temetővé válhat a Balaton egy időre

Kommentek

Budapest, 2018. március 13.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza a főváros V. kerületében, a Széchenyi István téren. 
Az alkonyi felvételen gépjárművek haladnak az id. Antall József rakparton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.