Tudomány

20 új földszerű exobolygóra bukkanhattak

24.hu
24.hu

2017. 11. 01. 08:00

Csillagászok egy csoportja több potenciálisan lakható exobolygóra bukkant a Kepler űrtávcső adatai között. Ha a jövőben a Naprendszeren kívül is kutatnánk az idegen élet nyomát, ezeken az égitesteken érdemes lehet keresni.
Korábban a témában:

A vizsgált adatok a Kepler első, 2009-2013 közti megfigyelési fázisából származnak. Az elemzést végző csapatot Susan Thompson, a kaliforniai SETI Intézet munkatársa vezette.

A kutatás során a szakértők összesen 20 lehetséges földszerű exobolygót találtak, melyek nagyjából olyan messze keringenek napszerű csillaguktól, mint a Föld a Naptól.

Az égitestek közül a KOI-7923.01 tűnik a legbiztatóbbnak.

Az objektum a Föld tömegének 97 százalékát teszi ki, és 395 nap alatt kerüli meg csillagát.

Igaz, az exobolygó valamivel messzebb fekszik csillagától, mint a Föld a Naptól. Éppen ezért az égitesten jóval hidegebb környezet alakulhatott ki, mint bolygónkon.

Ha választani kellene egyet, hogy űrszondát küldjünk hozzá, ez nem lenne rossz opció

– mondta Jeff Coughlin, a NASA munkatársa és az új tanulmány társszerzője.

A Kepler a fedési módszer segítségével keresi az égitesteket. A tranzit módszerként is ismert eljárás lényege, hogy a csillagok fényének ingadozása alapján következtetnek az objektum előtt elhaladó exobolygókra. Ahhoz, hogy igazolják egy új égitest felfedezését, a Keplernek egyazon csillagnál háromszor is érzékelnie kell az elhalványodást.

Mivel a rövid periódusú objektumokat így könnyebb kimutatni, az űrtávcső főleg ilyen égitesteket talált. A Kepler által felfedezett exobolygók többségének csupán néhány napos a keringési ideje. A földszerű égitestekből jóval kevesebbet sikerült felfedezni, ezek igazolásához ugyanis hosszabb megfigyelésre van szükség.

A Kepler 2013-ig tartó elemzése alatt csupán egyszer vagy kétszer látta elhaladni a most azonosított 20 exobolygót. 2013-ban aztán egy meghibásodás után véget ért az űrtávcső küldetésének első fázisa, a K2 misszióval pedig a Kepler már a világűr más területeit vizsgálja.

Az új exobolygók létezését így még nem tudták egyértelműen bizonyítani, annak ellenére, hogy az égitestek szerepelnek az űrtávcső adathalmazában. A szakértők úgy vélik, hogy 20-30 százalék esély van arra, hogy a potenciális exobolygókat mérési hibák miatt mutatták ki. A jelenlétük igazolásához újabb űreszközök megfigyeléseire lesz szükség.

(Kiemelt kép: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.