Tudomány

Azonosíthatták Dávid király egyik elveszett városát

Egy új régészeti felfedezés alátámasztja, hogy az időszámítás előtti 10. században egy fejlett, egyesített Izrael létezett. A hagyomány szerint az uralkodó ekkoriban a bibliai Dávid király volt.

Az Avraham Fauszt és Jair Szapir, a Bar-Ilan Egyetem munkatársai által vezetett régészek 10 éven át folytattak feltárást a Jeruzsálem és Gáza közt fekvő Hebronnál – számol be az IFLScience. A szakértők a munkálatok során egy hatalmas, négy szobát tartalmazó, 10. századi építményre bukkantak. A kutatók a romot mérete miatt „a kormányzó rezidenciájának” nevezték el.

Dávid és Salamon zsidó királyok korából ritkán kerülnek elő régészeti emlékek, ezért a szakértők sokáig azt hitték, hogy a korabeli civilizáció nem volt igazán fejlett, és inkább helyi vezetők, semmint egy központi hatalom uralkodott a terület felett.

Bár az új felfedezés önmagában nem igazolja Dávid király valódiságát, ugyanakkor alátámasztja, hogy Júdeában már a vaskorra kialakult egy igen komplex társadalom. A kutatók szerint a települést nem régészeti bizonyítékok, hanem a körülmények alapján lehet Dávidhoz kötni.

A kétszintes, 225 négyzetméteres alapterületű épületet az időszámítás előtti 8. században rombolták le.

Ekkor érkeztek meg a régióba az asszírok, az építmény padlójában pedig a régészek több nyílhegyet is felfedeztek.

A szakértők a rezidencia alapjából és padlójából begyűjtött minták szénizotópos vizsgálata után arra jutottak, hogy az épület legkorábbi része a 11-10. század fordulójáról származik. Az építmény így jóval idősebb, mint korábban gondolták.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik