Tudomány

Egyiptomi papnő csontjaira bukkantak az üresnek hitt szarkofágban

Egy papnő maradványait őrzi az a 2500 éves szarkofág, melyről a kutatók korábban úgy vélték, hogy legfeljebb értéktelen törmelékeket tartalmaz.

A Sydney-i Egyetem Nicholson Múzeumának csapata 2017-ben egy olyan szarkofágot kezdett el vizsgálni, amely több mint 150 éve került be az intézmény gyűjteményébe – írja a Live Science.

A koporsó felnyitása után a szakértők megdöbbentek, ugyanis a szarkofágban egy múmia maradványaira bukkantak.

A korábbi jelentések azt mondták, hogy a koporsó teljesen üres, vagy törmeléket tartalmaz

– nyilatkozta Jamie Fraser, a kutatás vezetője és a múzeum kurátora.

Az új múmia elemzése felfedte, hogy a maradvány egy 30-as éveiben meghalt személytől származik. A szarkofág külsején talált hieroglifák alapján a test egy papnőé, Mer-Neith-it-eszé volt, aki időszámítás előtt 600 körül élt.

A hieroglifákból tudjuk, hogy Mer-Neith-it-esz Szehmet, az oroszlánfejű istennő templomában dolgozott

– mondta Fraser.

Bár a felirat szerint a test a papnőé, az ókori egyiptomiak gyakran újrahasznosították a koporsókat, így előfordulhat, hogy a szarkofágban nem az eredeti múmia található.

A szakértők utóbb számítógépes tomográfiával is analizálták a maradványt. A módszerrel a kutatók virtuálisan felszeletelték a leletet, így alaposabban felmérhették annak összetételét.

Az eredmények alapján a törmelékhalmaz több csontot, kötést, gyantatöredéket és mintegy 7000 üveggyöngyöt tartalmaz. Utóbbiakat egy temetkezési kendőre varrták fel a korabeliek.

Meglepő módon a gyantát a múmia koponyájába töltötték, miután eltávolították az agyat.

A szakértők kiemelték, hogy Mer-Neith-it-esz koporsóját már korábban átkutatták a sírrablók, emiatt maradhatott fenn a test töredékesen. Igaz, a maradvány így is sokat elárulhat a szarkofágban nyugvó személy étrendjéről és betegségeiről.

(Kiemelt kép: Nicholson Museum, University of Sydney)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik