Tudomány
Beautiful little songbird perched on a branch

Ne lepődjön meg, ha széncinegék költöznek a postaládájába

24.hu
24.hu

2018. 03. 12. 13:23

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) minden évben több bejelentés is érkezik postaládában fészkelő széncinegékről. Úgy tűnik, hogy a jelenség országosan is igen gyakori.
Korábban a témában:

Az MME közleménye szerint van módszer a madarak beköltözésének megelőzésére. A billenőajtóval rendelkező levélgyűjtőkkel, illetve a láda környékére kihelyezett „B” típusú mesterséges odúkkal például elkerülhető, hogy a cinegék a levélgyűjtőnket válasszák.

Ha a madarak már beköltöztek, nem szabad tovább használni a postaládát, ugyanis a bedobott küldemények a szülők mellett a tojásokat és a fiókákat is fenyegetik.

Az egyesület azt javasolja, hogy a nagyjából egy hónapig tartó kotlás és a fiókanevelés időtartamára helyezzünk ki alternatív levélgyűjtőt, és függesszünk ki tájékoztatót a postás számára.

A széncinege hagyományosan harkályodúkban költ, de mesterséges üregekben is szívesen fészkel. Sikerének hátterében többek között változatos táplálkozása és szaporasága áll, valamint az, hogy a más fajok számára kevéssé vonzó fészkelőhelyeken is jól érzi magát.

Kép: Thinkstock

A faj gyakran költözik be postaládákba, de kerítések és korlátok üreges részeiben, vázában, útterelő-bójában, állítva tárolt matractekercsben, felfordított virágcserépben, kandeláberben, kéményben, cserépedényben, vascsövekben, utcai cigarettacsikk-gyűjtőben is felfedezték már a madár fészkeit – írja az MME. Van, hogy nem maga a fészkelőhely, hanem a fészekanyag furcsa: a széncinegék akár a teniszlabdák külső, bolyhos burkolatát felhasználva is képesek építőanyagot létrehozni.

A „techno”-fészkelés hátterében az áll, hogy a széncinege a többi cinegéhez képest kevésbé ragaszkodik a magasan fekvő üregekhez. Ez a képesség a mesterséges odúkban bővelkedő, emberek által lakott környezetekben különösen nagy előnyt jelent.

A Magyarországon hagyományosnak mondható postaládatípus a cinegék számára megfelelő mesterséges odúnak tekinthető. Mivel a levélgyűjtők jól láthatóan helyezkednek el, a cinegék táplálék- vagy fészkelőhely-keresés közben könnyedén megtalálhatják őket.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.