Tudomány

Hamarosan indul a NASA következő nagy exobolygó-vadásza

Az új űrszondát, a Transiting Exoplanet Survey Satellite-et (TESS) magyar idő szerint április 17-én bocsátják fel egy Falcon 9 segítségével a floridai Cape Canaveral légitámaszpontról.

A NASA új űrszondájának fő célja, hogy korábban ismeretlen bolygókat találjon a Naprendszeren kívül.

George Ricker, az MIT munkatársa által vezetett projekthez nemcsak amerikai szervezetek, hanem más nemzetek intézményei, így az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézete is csatlakozott.

Új űrszonda csatlakozik az exobolygó-vadászathoz
A TESS a tervek szerint 2018 áprilisában indul majd. Az űrszonda tudományos programjában magyar szakértők is részt vesznek.

A TESS-t egy Falcon 9 segítségével fogják felbocsátani – írja a Space.com. Április 11-én a SpaceX sikeresen tesztelte a rakétáját.

A NASA munkatársai eközben elhelyezték az űrszondát abba a kapszulába, melyet majd a Falcon 9-ra szerelnek fel.

Kép: NASA/Frankie Martin/Flickr

A TESS-t magyar idő szerint április 17-én 00:32-kor indítják el. A felbocsátás követően a szonda mintegy 60 napig navigál majd, mire eléri végső pályáját.

Missziója során az űreszköz nagyjából 200 000 csillag előtt fogja keresni az elhaladó exobolygók jelét. A TESS remélhetőleg olyan ígéretes égitesteket azonosít majd, melyeket más űreszközök, például a James Webb űrtávcső tovább tanulmányozhatnak.

(Kiemelt kép: NASA/Leif Heimbold/Flickr)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik