Tudomány

Egyetlen középső ujj cáfolja a nagy migrációt Afrikából

Szaúd-Arábiában találtak egy megkövesedett emberi ujjcsontot, ami más leletekkel együtt cáfolja, hogy a Homo sapiens egyetlen nagy hullámban, 60 ezer éve vándorolt ki Afrikából

A Homo sapiens, vagyis a jelenleg élő és egyetlen emberi faj jelen tudásunk szerint mintegy 300 ezer évvel ezelőtt alakult ki Afrikában. Az előkerült leletek alapján egészen a közelmúltig úgy tudtuk, körülbelül 60 ezer évvel ezelőtt egyetlen nagyobb hullámban vándorolt ki, majd terjedt el Eurázsiában.

Az utóbbi évek újabb és újabb felfedezései azonban megkérdőjelezik ezt a feltevést, e sorba illik a szaúd-arábiai Nefúd-sivatagban, az al-Vuszta lelőhelyen 2016-ban talált emberi ujjperccsont:

legalább 85 ezer, de lehet, hogy 90 ezer éves. A 3,2 centiméteres csont egy felnőtt ember középső ujjának középső ujjperce lehet, ez a legrégebbi Homo sapiens-kövület Afrikán kívül.

A felfedezés a közelmúltban talált bizonyítékokkal együtt megerősíti, hogy a kivándorlás Afrikából korábban kezdődhetett és az elmúlt 100 ezer év alatt több hullámban mehetett végbe, és az elvándorlás, valamint Eurázsia benépesítése sokkal összetettebb folyamat lehetett, mint azt jelenlegi tankönyveink állítják.

A felfedezés másik újdonsága a kutatók szerint az, hogy a kivándorlás nem a Földközi-tenger partvidéke mentén történt, hanem a szárazföld belsejében. A Nefúd-sivatag, amely ma sivár homokpusztaság, annak idején dús növényzetű, állatokban bővelkedő vidék volt egy édesvizű tó mellett.

Kiemelt kép: Ian Cartwright/University of Oxford/Max Planck Institure/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik