Tudomány

Egyetlen középső ujj cáfolja a nagy migrációt Afrikából

24.hu
24.hu

2018. 04. 14. 09:16

Szaúd-Arábiában találtak egy megkövesedett emberi ujjcsontot, ami más leletekkel együtt cáfolja, hogy a Homo sapiens egyetlen nagy hullámban, 60 ezer éve vándorolt ki Afrikából
Korábban a témában:

A Homo sapiens, vagyis a jelenleg élő és egyetlen emberi faj jelen tudásunk szerint mintegy 300 ezer évvel ezelőtt alakult ki Afrikában. Az előkerült leletek alapján egészen a közelmúltig úgy tudtuk, körülbelül 60 ezer évvel ezelőtt egyetlen nagyobb hullámban vándorolt ki, majd terjedt el Eurázsiában.

Az utóbbi évek újabb és újabb felfedezései azonban megkérdőjelezik ezt a feltevést, e sorba illik a szaúd-arábiai Nefúd-sivatagban, az al-Vuszta lelőhelyen 2016-ban talált emberi ujjperccsont:

legalább 85 ezer, de lehet, hogy 90 ezer éves. A 3,2 centiméteres csont egy felnőtt ember középső ujjának középső ujjperce lehet, ez a legrégebbi Homo sapiens-kövület Afrikán kívül.

A felfedezés a közelmúltban talált bizonyítékokkal együtt megerősíti, hogy a kivándorlás Afrikából korábban kezdődhetett és az elmúlt 100 ezer év alatt több hullámban mehetett végbe, és az elvándorlás, valamint Eurázsia benépesítése sokkal összetettebb folyamat lehetett, mint azt jelenlegi tankönyveink állítják.

A felfedezés másik újdonsága a kutatók szerint az, hogy a kivándorlás nem a Földközi-tenger partvidéke mentén történt, hanem a szárazföld belsejében. A Nefúd-sivatag, amely ma sivár homokpusztaság, annak idején dús növényzetű, állatokban bővelkedő vidék volt egy édesvizű tó mellett.

Kiemelt kép: Ian Cartwright/University of Oxford/Max Planck Institure/AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.