Tudomány

Ismeretlen ősember génjeit hordozza egy nyugat-afrikai népcsoport

Napjainkban a Homo sapiens az emberi nem egyetlen képviselője, a távoli múltban azonban számos emberfaj létezett - gondoljunk csak a neandervölgyiekre és a gyenyiszovaiakra.

A korábbi genetikai vizsgálatok már kimutatták, hogy napjaink bizonyos embercsoportjai ősi fajok, például a neandervölgyi ember génjeit hordozzák.

Most Arun Durvasula és Sriram Sankararaman, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársai úgy vélik, hogy újabb ősember génjeire bukkantak a nyugat-afrikai jorubákban – írja az IFLScience. Az új genetikai analízis eredményeit ismertető tanulmány még felülvizsgálatra vár.

Mivel a DNS a nedves és meleg környezetben könnyedén károsodik, nem állnak rendelkezésre ősi afrikai genetikai minták – más kontinenseken ugyanakkor elérhetőek az ősemberek DNS-ei. Éppen ezért a kutatók számára nehézséget okoz a modern afrikaiakban fellelhető ősi gének azonosítása.

Az új vizsgálatban a szakértők statisztikai módszert használtak, mellyel az ismeretlen eredetű, abnormális genetikai kódokat is képesek voltak kimutatni. A technikát 50 alany DNS-én tesztelték.

Az elemzés rávilágított, hogy a jorubák DNS-ének 8 százaléka egy ismeretlen fajtól származik.

Az kizárható, hogy az érintett faj a neandervölgyi vagy a gyenyiszovai lenne – a genetikai bizonyítékok alapján ezek sosem éltek Afrikában. Az sem valószínű, hogy a genetikai örökség a Homo naleditől származna. A 250 000 évvel ezelőtt Dél-Afrika területén élt ember túl távol állhatott az ősi Homo sapiensektől, így a két faj feltételezhetően nem tudott egymással keveredni.

Az ismert fajok közül a legvalószínűbb jelölt a Homo heidelbergensis, amely mintegy 200 000 éve élt a kontinensen. Ugyanakkor az sem kizárható, hogy a jorubáknál azonosított nyomok egy korai, izolált Homo sapiens populációtól eredeztethetőek.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik