Tudomány az élet nagy kérdései

Miért akarunk folyton szexelni tavasszal?

Ahogy nő a napsütéses órák száma, és ébredezni kezd a természet, az ember is élénkebbé válik. Így egyre több kedve van a romantikázáshoz - és persze a szexhez.

A tavaszi láz rendszerint a szexuális étvágy növekedésével is jár. A szakértők máig nem térképezték fel teljesen, hogy pontosan milyen tényezők is állnak a jelenség hátterében.

Egy bizonyos, a fénynek komoly szerepe van a szexuális étvágy növekedésében. Arne Holte, az Oslói Egyetem és a Norvég Közegészségügyi Intézet pszichológusa a Science Nordicnak a témában nyilatkozva azt mondta, a nőkre különösen élénk hatással lehet a tavaszi napsütés.

A fénytől kevésbé lesznek fáradtak, és nő a szex iránti érdeklődésük

– mondta.

Mikor a téli hónapok után ismét nő a napsütéses órák száma, szervezetünk valósággal „felpörög”. A tavasz beköszönte után a test már kevesebb energiát igényel, és jelentősen csökken a fáradékonysága. Ezzel együtt az ember egyre szociálisabbá válik, és a szexuális étvágya is növekedni kezd.

Kép: Thinkstock

Holte korábbi, Norvégiában folytatott kutatásaira támaszkodva úgy véli, hogy a férfiak szexuális aktivitása inkább júliusban és augusztusban magasabb, míg a nőké főként áprilisban és májusban. A szakértő ezért gondolja úgy, hogy a nők érzékenyebbek a fényviszonyok változására.

Inkább fejben dől el

Anders Palmstrøm Jørgensen, az Oslói Egyetem Kórházának endokrinológusa szerint fontos kiemelni, hogy az embereknél nem mutathatóak ki olyan évszakokhoz köthető hormoningadozások, mint más fajoknál.

A madarakat tanulmányozó tudósok jelentős szezonális eltéréseket látnak a tesztoszteronszintben. Az embereknél azonban nem tapasztalni hasonlót. A férfiak tesztoszteronszintje stabil, és a nőknek is egész évben megvan a maguk ciklusa

– nyilatkozta a szakértő. A kutató szerint ez megnehezíti annak megmagyarázását, hogy pontosan mi is okozza a tavaszi lázat.

Figyelem, órákon belül itt a tavasz
Ma délután a hangsebesség csaknem 90-szeresével csapódunk bele a tavaszba.

Bár a férfiak tesztoszteronszintje csak kevéssé változik, így is kimutatható, hogy az a téli hónapokban, karácsony körül csúcsosodik ki.

Éppen ezért valószínűsíthető, hogy a tavaszi szexuális étvágy növekedését főként pszichológiai tényezők okozzák.

Ennek ellenére bizonyos, hogy az évszakok alakulása fizikailag is befolyásolja az emberek szexuális viselkedését. A szezonális változások főként a termékenységre hatnak.

A Psychology Today szerint például a menarche – azaz az első menstruáció – a leggyakrabban nyáron és télen jelentkezik. A sperma minőségét és mennyiségét szintén befolyásolják az évszakok: a nyári forróságban például csökkenés tapasztalható a spermiumszámban.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik