Tudomány az élet nagy kérdései
Happy young relaxed couple in love laying down on the grass overhead

Miért akarunk folyton szexelni tavasszal?

Lugosi Péter
Lugosi Péter

újságíró. 2018. 04. 04. 14:34

Ahogy nő a napsütéses órák száma, és ébredezni kezd a természet, az ember is élénkebbé válik. Így egyre több kedve van a romantikázáshoz - és persze a szexhez.
Korábban a témában:

A tavaszi láz rendszerint a szexuális étvágy növekedésével is jár. A szakértők máig nem térképezték fel teljesen, hogy pontosan milyen tényezők is állnak a jelenség hátterében.

Egy bizonyos, a fénynek komoly szerepe van a szexuális étvágy növekedésében. Arne Holte, az Oslói Egyetem és a Norvég Közegészségügyi Intézet pszichológusa a Science Nordicnak a témában nyilatkozva azt mondta, a nőkre különösen élénk hatással lehet a tavaszi napsütés.

A fénytől kevésbé lesznek fáradtak, és nő a szex iránti érdeklődésük

– mondta.

Mikor a téli hónapok után ismét nő a napsütéses órák száma, szervezetünk valósággal „felpörög”. A tavasz beköszönte után a test már kevesebb energiát igényel, és jelentősen csökken a fáradékonysága. Ezzel együtt az ember egyre szociálisabbá válik, és a szexuális étvágya is növekedni kezd.

Kép: Thinkstock

Holte korábbi, Norvégiában folytatott kutatásaira támaszkodva úgy véli, hogy a férfiak szexuális aktivitása inkább júliusban és augusztusban magasabb, míg a nőké főként áprilisban és májusban. A szakértő ezért gondolja úgy, hogy a nők érzékenyebbek a fényviszonyok változására.

Inkább fejben dől el

Anders Palmstrøm Jørgensen, az Oslói Egyetem Kórházának endokrinológusa szerint fontos kiemelni, hogy az embereknél nem mutathatóak ki olyan évszakokhoz köthető hormoningadozások, mint más fajoknál.

A madarakat tanulmányozó tudósok jelentős szezonális eltéréseket látnak a tesztoszteronszintben. Az embereknél azonban nem tapasztalni hasonlót. A férfiak tesztoszteronszintje stabil, és a nőknek is egész évben megvan a maguk ciklusa

– nyilatkozta a szakértő. A kutató szerint ez megnehezíti annak megmagyarázását, hogy pontosan mi is okozza a tavaszi lázat.

Vintage blue alarm clock on summer forest background. Daylight saving time concept winter time
Figyelem, órákon belül itt a tavasz
Ma délután a hangsebesség csaknem 90-szeresével csapódunk bele a tavaszba.

Bár a férfiak tesztoszteronszintje csak kevéssé változik, így is kimutatható, hogy az a téli hónapokban, karácsony körül csúcsosodik ki.

Éppen ezért valószínűsíthető, hogy a tavaszi szexuális étvágy növekedését főként pszichológiai tényezők okozzák.

Ennek ellenére bizonyos, hogy az évszakok alakulása fizikailag is befolyásolja az emberek szexuális viselkedését. A szezonális változások főként a termékenységre hatnak.

A Psychology Today szerint például a menarche – azaz az első menstruáció – a leggyakrabban nyáron és télen jelentkezik. A sperma minőségét és mennyiségét szintén befolyásolják az évszakok: a nyári forróságban például csökkenés tapasztalható a spermiumszámban.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A tüntetők blokád alatt tartják a Lánchidat

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.