Tudomány zöldövezet

Egyetlen simabálna sem született ebben a szezonban

A téli ellés szezon a végéhez közeledik, a szakértők azonban ezidáig egyetlen újszülött simabálnát (Eubalaena) sem láttak. Az elmúlt három évtized során egyik évben sem tapasztaltak hasonlót.

A tervek szerint április 1-én zárják le azt az Atlanti-óceán partvidékén, Georgia és Florida közt zajló felmérést, melynek célja az újszülött simabálnák felkutatása – írja a Phys.org. A bálnák rendszerint december és késő március között szülnek az Egyesült Államok partjaitól délkeletre.

A szaporodás vizsgálatának 1989-es megindulása óta a szakértők minden évben legkevesebb egy, maximum 39 újszülöttet azonosítottak.

Idén azonban egyelőre egyetlen új borjút sem láttak.

Barb Zoodsma, az amerikai National Marine Fisheries Service munkatársa szerint az élőlényeknek ez egy kritikus időszak. A kutató hozzátette, ha nem vesszük komolyan, és nem térképezzük fel az ellési problémát, könnyen a vég kezdetévé válhat.

A simabálnák nemébe tartozó fajok helyzete nem túl rózsás. Az északi simabálna (Eubalaena glacialis) egyedszáma például csupán 450 lehet, 2017 pedig kifejezetten nehéz esztendő volt a faj számára. Mivel az idei szezonban egyetlen borjú sem jött világra, 2018-ban tovább csökkenhet a populáció.

20 éven belül kipusztulhat az északi simabálna
Az elmúlt évben a faj egyedszáma nagyjából 3 százalékkal csökkent.

Az elmúlt 30 évben a simabálnák átlagos évi szaporulata 17 példányos volt, 2012 óta azonban már két évben is az átlag alá csökkent a születések száma.

A szakértők vasárnapig, illetve az élőlények északnyugatra történő tavaszi átvonulása után tovább keresik majd a borjakat. Tavaly tavasszal sikerült még két fiatal egyedet azonosítani, melyek korábban elkerülték a kutatók figyelmét.

A szakértők abban bíznak, hogy a következő évben „bébibummot” fognak tapasztalni a simabálnáknál. Sokszor három év is eltelik, mire a nőstények ismét képesek teherbe esni – lehetséges, hogy ez áll az idei ellési probléma hátterében.

A 2017-18-as szezon tapasztalatai mindenesetre rámutatnak: további lépésekre van szükség, ha meg akarjuk óvni az állatokat.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Közkincs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik