Tudomány

Új madárfaj bukkant fel hazánkban

A visszatérő fagyos, havas idő miatt tűnhetett fel egy újabb ázsiai madárfaj, a feketetorkú szürkebegy Magyarországon.

A szokatlan tollazatú élőlényt Pabar Zoltán madármegfigyelő fedezte fel 2018. március 19-én, Kisújszálláson – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Utóbb kiderült, hogy az állat egy hazánkban korábban nem látott élőlény, a feketetorkú szürkebegy (Prunella atrogularis).

Magyarország madárfaunája immár 417 fajt tartalmaz.

A szürkebegyek veréb méretű, elsősorban a talajon, a sűrű aljnövényzetben és a bokrok közt mozgó madarak. Hazánkban a család egyetlen tagja, az erdei szürkebegy (Prunella modularis) fészkel, de évről évre a havasi szürkebegy (Prunella collaris) néhány példánya is Magyarországon telel.

Két ázsiai szürkebegyfaj, a szibériai szürkebegy (Prunella montanella) és a most azonosított feketetorkú szürkebegy nagyon ritka vendégnek számít Európában. Előbbi a 2016-2017-es őszi és téli inváziója során nagy számban jelent meg kontinensünkön, így Magyarországon, a Szentendrei szigeten is felbukkant egy példány.

Rokona, a feketetorkú szürkebegy Európa és Ázsia határán, az Urál-hegységben, illetve Kirgizisztán, Kazahsztán és Kína határvidékén, a Tien-san-hegységben költ. A faj Európában kifejezetten ritkán fordul meg.

Legújabb madárfajunk várhatóan a hó elolvadását követően eltűnik, majd megkezdi útját távoli fészkelőhelye felé.

(Kiemelt kép: Flickr/Ron Knight)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik