Tudomány

Állatok tízezreit mosta partra a tenger Angliában

Hatalmas mennyiségű tengeri csillagot, rákot, kagylót, tengeri uborkát, virágállatot és halat mosott partra az Északi-tenger Angliában. Az élőlények vesztét a fagyos időjárás és a viharok okozták.

The Guardian azt írja, a több tízezer tengeri teremtmény Yorkshire, Kent és Norfolk partjain tűnt fel. Bex Lynam, a Yorkshire-i Vadvédelmi Alapítvány munkatársa szerint az elmúlt héten 3 Celsius-fokkal csökkent a tengeri hőmérséklet, emiatt pedig sok állat csökkentette az aktivitását.

Így az élőlények kiszolgáltatottá váltak a viharos tengerrel szemben, a hatalmas hullámok pedig a partra szállították őket.

A tetemek között főként gerinctelenek vannak, de találtak néhány halat is. Lynam szerint a nagyobb, mozgékony állatok, például a delfinek védve vannak az efféle időjárási eseményektől, mert képesek elúszni, ha veszély közeledik.

Mass marine death along North Sea coast

Thousands of marine animals have been washed up along Yorkshire's coast in the aftermath of the extreme weather :( We've been working with local fishermen to save the wildlife, including lobsters which have been taken into temporary storage & are being returned safely to sea. We can't stop events like this, but we can fight to secure marine protected areas with effective management measures to maintain and restore the abundance of wildlife treasures in the North Sea. Read the full story here: http://bit.ly/2Fg3mZe

Közzétette: Yorkshire Wildlife Trust – 2018. március 5.

A partra mosott teremtmények többsége elpusztult, csupán néhány homár maradt életben. A Yorkshire-i Vadvédelmi Alapítvány a helyi halászok segítségével próbálta megmenteni a még élő rákokat.

Lynam kiemelte, hogy a térségben fontos a rákhalászat, ezért a halászokkal együtt dolgozva igyekeznek megvédeni az állományt, illetve kialakítani a fenntartható halászatot. A szakértő bízik benne, hogy az életben maradt homárok a tengerbe való visszatérésük után tovább szaporodhatnak.

A Norfolki Vadvédelmi Alapítvány is hasonló helyzettel találkozott. Lissa Batey, a szervezet munkatársa szerint az efféle események nem megelőzhetőek, ugyanakkor a kellően nagy és egymáshoz közeli védett területek kialakításával menedéket biztosíthatnánk a tengeri élőlényeknek.

Az Egyesült Királyságban 2011-ben még 127 tengeri védelmi zóna létrehozását tervezték, melyek közül végül csupán 50-et alakítottak ki. Az érintett területeknek ráadásul nincs vezetősége, amely ellenőrizhetné a zónák működését.

(Kiemelt kép: Twitter/John Scattergood)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik