Tudomány az élet nagy kérdései

Miért kötődünk ennyire bizonyos tárgyakhoz?

A csorba, zsiráfos bögréből finomabb a kávé: sosem adnánk el, évtizedekig fogjuk használni, és ha esetleg összetörne még akár meg is könnyeznénk, míg az összes többi iránt semmiféle érzést nem táplálunk. Miért ragaszkodunk az egyik tárgyhoz, míg a másikhoz nem?

Pénzért hajlandóak lennénk mindent eladni, vagy van, amitől sosem válnánk meg? Miért ragaszkodunk tárgyakhoz és végül miért válunk meg tőlük?

A válaszadók 40 százaléka állította, hogy adott már el számára kedves tárgyat, 65 százalék esetében pedig valamilyen emlék is kötődött az adott tárgyhoz: volt, aki egy nyaralást idézett fel, sokaknak pedig egy-egy felejthetetlen gyermekkori kaland sejlett fel – derült ki a Jófogás felméréséből. A kérdőívet másfél nap alatt több mint harmincezren töltöttek ki.

Nagyjából minden ötödik válaszadó egy személy miatt kötődött az érintett tárgyhoz, mert tőle kapta, vagy rá emlékeztette. Úgy tűnik, hogy egy közeli rokontól kapott tárgy általában értékesebb a boltban vásároltnál, még akkor is ha szúrós az anya által kötött sál, és giccses a nagyitól kapott váza.

A kitöltők 16 százaléka egyéb okokból ragaszkodott egy tárgyhoz:

  • nehéz volt megszerezni,
  • évekig gyűjtögetett rá,
  • az első fizetéséből vette,
  • jól bevált és összeszoktak az évek alatt.

A szeretett tárgyak 25 százaléka pénzhiány, 18 százaléka helyhiány, 8 százaléka költözés, 5 százaléka pedig a kötődés megszűnése miatt cserélt gazdát.

A válaszadók többsége ugyanakkor azért adta el, mert már nem vette hasznát a korábban kedves tárgynak. Erre példa a kinőtt pulóver, a régi kerékpár, az egyetemen használt számológép, az elavult játékkonzol, melyeken az ember idővel hajlamos túladni.

Kép: Thinkstock

Az eladás ellenére is megvan minden tárgynak a maga története:

  • az első elektromos gitárjától valaki pénzhiány miatt volt kénytelen megválni,
  • a gyermekkori Lego gyűjtemény túl sok helyet foglalt,
  • a nagymama csillárja nem illett a lakásba,
  • a kígyóbőr westerncsizma folyton feltörte tulajdonosa lábát,
  • egy gondosan kiválasztott gyűrű pedig nem nyerte el a feleség tetszését.

Mint a felmérésből kiderült: az emberek 92 százalékának nincs olyan tárgya, amelytől ne lenne hajlandó megválni. Igaz, a válaszadók 8 százaléka annyira ragaszkodik valamihez, hogy azt sohasem adná el – legtöbb esetben a jegygyűrű volt ilyen, de vannak, akik egy fotóalbumot, a gyerekek rajzait, nagypapától kapott karórát, családi étkészletet nem tennének soha pénzzé.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik