Tudomány

A lelki béke helyére új fogalom lépett: karácsonyi stressz

A legtöbb ember erején felül költ és káros módon túlpörgeti magát karácsonykor, amiből súlyos stressz és nagy veszekedések születnek. Valódi krízishelyzet, mi magunk generáljuk, illetve hagyjuk elhatalmasodni.

Karácsony szelleme ma is él az emberekben, de sok eleme átalakult, torzult, sőt talán legfontosabb része egyenesen a visszájára fordult rohanó, globalizált világunkban. A lelki béke helyére új fogalom lépett: karácsonyi stressz. Nagyanyáink gyermekkorában azt sem tudták mi fán terem, manapság világszerte mérgezi a lelkeket.

A karácsonyt pszichológiai szempontból krízishelyzetként tartjuk számon, a »karácsonyi stressz« megalapozott, valós probléma. Több, a hétköznapokban nem tapasztalt faktor generálja

– mondja a 24.hu-nak Kigyós Tamás tanácsadó szakpszichológus.

Úgysem tudod megvenni!

A kiváltó tényezők egyénen és környezetén múlnak, a legfontosabbakat mégis meg tudjuk fogalmazni általánosságban is, a sorrend véletlenszerű:

  • 1. stressztényező: Sok család erőn felül költ. Jobb híján az év közben összekuporgatott forintokból, de rosszabb esetben áruhitelt vesz fel – újévre lenullázza a családi kasszát.
  • 2. stressztényező: Kinek mit vegyek? Örülni fog neki? Mindenki el akarja kerülni, hogy az adott és kapott ajándékok között aránytalanság legyen.
  • 3. stressztényező: Óriási a zsúfoltság a boltokban, utcán, utakon és tömegközlekedésen, lökdösődés, tolakodás, mindenki siet, ingerült, nem lehet haladni.
  • 4. stressztényező: Mindenkit meg kell látogatni, az ünnep amúgy is holtfáradtan kezdett napjai rohanással telnek.
  • 5. stressztényező: Kimondott és kimondatlan elvárások kínja: vajon XY-nak kell-e ajándékot adnom vagy sem.

Kereskedelem uralta fogyasztói társadalmunk még további frusztrációval kínoz a reklámokkal, ahogy a pszichológus fogalmaz:

Percről-percre kikerülhetetlenül tolják az arcunkba mi az, amit nem tudunk megvenni mondjuk a gyereknek. Ha mégis, ő később nem a nagy értékű ajándékra fog emlékezni, hanem az együtt töltött idő minőségére.

Átszakad a gát

Az egyébként is megterhelő helyzetek és dilemmák összeadódnak, és sajnos gyakran csúcsosodnak kiadós karácsonyi veszekedésben, holott maga az ünnep épp az ellenkezőjéről szól. Az ember végre leeresztene, vagy minden rendben vagy gyorsan valamit még el kell intézni: ilyenkor elég egy-egy rossz vagy csak annak értelmezett szó, és a felgyülemlett feszültség áradatként tör elő.

Plusz terhelést jelent az év vége is, pontosabban a teljesen automatikus, sokszor nem is teljesen tudatos évértékelés. Egyesek megállnak egy pillanatra, mérleget vonnak, majd a jövő felé fordulva pozitív várakozással és lelkesedéssel telnek el. Mások viszont csak rágódnak, gyötrik, emésztik magukat, ha adott év éppen nem úgy alakult, ahogy akarták.

Különösen akkor stresszes az egész, ha valaki legszívesebben hagyná az egész hercehurcát a fenébe, de nem teheti. Mert így szoktuk, mert megbántanánk, de legalábbis feltételezzük, hogy megbántanánk vele a többieket.

Minőségi idő

Karácsonyban az együtt töltött minőségi idő a legértékesebb, ez hagy maradandó nyomot, magyarul rajtunk múlik, mennyire hagyjuk kiüresedni az ünnepet. Tudatos tervezéssel még ajándékvadászat, sietség és kapkodás mellett is megvalósítható

– állítja a pszichológus.

Nem kell hozzá mást tenni, mint megbeszélni a dolgokat, értékhatárt szabni az ajándékokra, ütemezni a látogatásokat. A hangsúlyt a rituálékra kell helyezni, és csak azokra koncentrálni: amelyek az ünnep hangulatát megadják.

Akárhogy is nézzük, lényegében saját magunknak köszönhetjük,hogy felmérések szerint a karácsonyi stressz a közeli hozzátartozó elvesztése és az esküvő mellett az érzelmi szempontból legmegterhelőbb életesemények közé tartozik. Ráadásul évről-évre átéljük önszántunkból, önnön magunk által generálva.

survey tools


JavaScript is disabled!

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik