Tudomány

Az Orion-ködbe repít a NASA páratlan videója

A NASA csillagászai és vizualizációs szakemberei a Hubble és a Spitzer űrtávcső képeit felhasználva hozták létre a lenyűgöző videót.

A szakemberek a teleszkópok felvételeivel és egyéb adatokkal, illetve hollywoodi technikákkal alkották meg a videót – számol be a NASA Jet Propulsion Laboratory oldala. Korábban nem készült ilyen részletes megjelenítés az Orion-ködről.

Frank Summers, a felvételt létrehozó csapat vezetője szerint azzal, hogy az ember végigrepülhet a csillagködön, jobban megértheti az Univerzumot. A videó egyik különlegessége, hogy egyszerre mutatja a látható fényben és az infravörös sugárzásban rögzített adatokat.

Az Orion-köd az égbolt egyik legfényesebb nebulája, amely szabad szemmel is látható.

Az objektum egy halvány csillagnak tűnik az Orion kardjában. Az 1350 fényévre fekvő csillagköd csupán 2 millió éves, így remek helyszín a fiatal csillagok és a csillagformálódás tanulmányozására. Az objektum vizsgálata segíthet annak megértésében is, hogy mi történt, amikor a Nap 4,6 milliárd éve megszületett.

A felvételen látható legfényesebb régió a Trapéz csillaghalmaz, amely tálszerű mélyedést alakít ki a hideg, molekuláris hidrogénből és porból álló ködben. A halmazban rendkívül fiatal égitestek helyezkednek el. A szakértők először a régió „domborzatát” alakították ki, majd erre a felületre illesztették rá a Hubble és a Spitzer képeit.

Előbbi teleszkóp a forró, látható fényben megfigyelhető objektumokat elemzi, míg utóbbi a hűvösebb, infravörös tartományban észlelhető objektumokat vizsgálja. A két űrtávcső adatait együtt felhasználva sokkal komplexebb képet kaphatunk a ködről.

Az új videó a több hullámhosszon történő megfigyelés lehetőségeire világít rá. A felvétel emellett segíthet a laikusoknak jobban megérteni, hogy hogyan is dolgoznak a csillagászok, és miért vizsgálják az Univerzumot több elektromágneses tartományban is.

(Kiemelt kép: NASA, ESA, F. Summers, G. Bacon, Z. Levay, J. DePasquale, L. Frattare, M. Robberto and M. Gennaro (STScI), and R. Hurt (Caltech/IPAC))

Ajánlott videó

Olvasói sztorik