Tudomány

Néhány héten belül megcsodálhatjuk az első fekete lyukról készült képet

Az Eseményhorizont Teleszkóp hónapokkal ezelőtt gyűjtött információkat a Tejútrendszer közepén található fekete lyukról. Az adatok feldolgozása azonban nem egyszerű.

Tavaly áprilisban egy nemzetközi kutatócsoport olyat tett, amit még korábban senki: felvételt készítettek a Tejútrendszer közepén található szupermasszív fekete lyukról, a Sagittarius A*-ról.

Az utolsó adatcsomag múlt hónapban érkezett meg a szakértőkhöz – számol be az IFLScience. A csapat a következő hetekben befejezheti az információk feldolgozását, ez pedig azt jelenti, hogy rövidesen nyilvánosságra hozhatják az első felvételt egy fekete lyukról.

Az objektum megfigyeléséhez a kutatók a hosszú bázisvonalú interferometria nevű technikát használták. A módszer lényege, hogy egymástól igen messze fekvő földi teleszkópokat összekapcsolva olyan hatalmas virtuális távcsövet hoznak létre, amely képes rendkívül pontos képeket készíteni.

És hogy miért kellett ennyit várni az új információcsomag megérkezésére? Nos, a fekete lyuk megfigyeléséhez használt Eseményhorizont Teleszkóp egyik távcsöve az Antarktiszon található, ahol az időjárás sokáig nem tette lehetővé, hogy elszállítsák az adatokat tartalmazó merevlemezt. A információk végül 2017 decemberének közepén érkeztek meg az  MIT Haystack Obszervatóriumához, illetve a Max Planck Csillagászati Intézethez. A két helyszínen külön-külön elemzik az információkat.

A csapat múlt hónapban azt mondta, nagyjából három hétre lesz szükség az MIT és a Max Planck Intézet eredményeinek összehasonlítására.

A valódi analízis pedig csak ezután fog megkezdődni.

Remélhetőleg a Sagittarius A* vizsgálata sikeres volt, és hamarosan megláthatjuk az objektum peremét. A fekete lyuk belsejét egészen biztosan nem tudták megörökíteni, ugyanis az eseményhorizont mögötti terület gravitációja olyan hatalmas, hogy még a fény sem képes távozni belőle.

A Földtől 26 000 fényévre fekvő Sagittarius A* 4 millió naptömegű, átmérője viszont „csupán” 44 millió kilométer. Mérete és távolsága alapján látszólagos nagysága olyan az égen, mintha a Földről néznénk egy CD-t a Hold felszínén. Éppen ezért volt szükség a megfigyeléshez a hatalmas virtuális távcsőre.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik