Tudomány

Lenyűgöző kép készült egy űrbéli „karácsonyfadíszről”

A Hubble űrtávcső nem először készített lélegzetelállító felvételt űrbéli objektumokról. A teleszkóp ezúttal egy planetáris ködöt örökített meg, amely az új képen karácsonyfadíszhez hasonlóan csillog.

Az NGC 6326 egy planetáris köd, amely megközelítőleg 11 000 fényévre található a Földtől az Oltár csillagképben.

A planetáris ködök gázból és plazmából álló fényes burkok. Amikor egy csillag élete vége felé közeledik, kitágul, és vörös óriássá válik. Idővel aztán bizonyos objektumok levetik külső gázrétegeiket, a mag pedig összehúzódik egy forró, tömör és kicsi objektummá, úgynevezett fehér törpévé.

A fehér törpék körül a kilökődő anyag miatt gyakran jelennek meg planetáris ködök. Az NGC 6326 is így jött létre, igaz, legtöbb rokonától eltérően nem szimmetrikus, hanem rendezetlen formát vett fel.

A planetáris ködök galaktikus újrahasznosító üzemként működnek.

Az objektumok ugyanis fontos szerepet töltenek be az őket alkotó és a csillagok pusztulásával felszabaduló nehezebb elemek szétszórásában. A planetáris ködökből származó anyagokból aztán idővel újabb csillagok és bolygók formálódhatnak.

Kép: Kép: ESA/Hubble & NASA

A fenti felvételt a Hubble űrtávcső készítette a Széles Látószögű Planetáris Kamera 2 (Wide Field Planetary Camera 2) segítségével. A képen a kék és vörös színeket azok az anyagok, például az ionizált oxigén és hidrogén adják, melyeket a központi csillagból érkező erős UV-sugárzás világít meg.

(Kép: ESA/Hubble & NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik