Tudomány

Ókori hajóroncsokat találtak Görögország partjainál

Tengeri régészek egy csoportja nyolc, nagyjából 2 000 éves roncsot azonosított Görögország partjainál.

 

A kutatók Naxosz egyik déli kikötőjében, 30 méteres mélységben találták meg a roncsokat – számol be az IFLScience. A szigeten és a környező vizekben korábban számtalan ókori leletre bukkantak már.

A szakértők egyelőre nyolc, egymáshoz igen közel fekvő hajó maradványait azonosították, de úgy vélik, hogy további roncsok várnak felfedezésre a környéken. A kutatók a nyolcból négy hajót egyelőre csak lokalizáltak, ezeket a helyszínen még nem vizsgálták meg. Éppen ezért ezen hajók pontos kora egyelőre ismeretlen.

A hajók mellett a régészek építőanyagokat, edényeket, horgonyokat, egy sminkeléshez használt palettát, illetve több amforát is találtak. Utóbbiakban valószínűleg egykor olívaolajat és bort tároltak.

Az edényeket bármilyen olyan termékkel feltölthették, amely elég jövedelmező volt ahhoz, hogy indokolttá tegye a hosszú és veszélyes tengeri utat

– mondta a Haaretz-nek Sven Ahrens, a projektben dolgozó kutató.

A szakértő hozzátette, azt feltételezik, hogy a hajók horgonyának közelében felfedezett amforák tartalmát a legénység tagjai fogyasztották el, az üres edényeket pedig a tengerbe dobták.

Kép: Frode Kvalo/NIA

A térségben a Norvég Athéni Intézet (NIA), a görög Víz Alatti Régészeti Felügyelet és a Norvég Tengerészeti Múzeum folytat feltárásokat. A projekt célja az, hogy minden ókori kikötőt felmérjenek a déli parton. A kutatók úgy vélik, hogy a régióban a klasszikus görög kortól a Bizánci Birodalom időszakáig terjedő periódus leleteit találhatják meg.

A régészek a helyszíni merüléses vizsgálatok mellett a modern technikát is segítségül hívják a feltárásokhoz. A szakértők szonárokkal elemzik a tenger fenekét, az elkészült képek segítségével pedig 3D-s modelleket hoznak létre a lelőhelyekről.

Bár az edények pontos kora egyelőre vitatott, a régészek szerint a többi lelet azt mutatja, hogy a kikötőt mind a klasszikus görög korban, mind a bizánci időszakban használták.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik