Tudomány

72 év után végre megtalálták a USS Indianapolis roncsát

Paul G. Allen, a Microsoft társalapítója múlt hét végén bejelentette: szervezetének kutatóhajója megtalálta a USS Indianapolis roncsát a Filippínó-tengerben.

A USS Indianapolis elsüllyedése az amerikai tengerészet legnagyobb tragédiája. A hajó 1945 július 30-án, a második világháború végén semmisült meg. A nehézcirkálót egy japán tengeralattjáróról kilőtt torpedók érték, a USS Indianapolis a találatok után 12 perccel már el is süllyedt. Mivel a fedélzeten kevés volt a mentőcsónak és a felszerelés, a túlélőket pedig a cápák is megtámadták, a cirkáló pusztulása rengeteg emberi életet követelt.

A katonáknak 4 napot kellett eltölteni a tigriscápáktól hemzsegő vízben.

Hamarosan több száz uszony volt körülöttünk

– elevenítette fel az esetet az akkor 18 éves túlélő, Harold Eck. Egy másik visszaemlékező szerint 3-4 óránként támadtak rájuk a ragadozók.

A USS Indianapolis közel 1200 fős legénységéből csupán 317 menekült meg.

Ez volt minden idők legnagyobb cápatámadása.

A hajó épp titkos küldetést teljesített: olyan alkatrészeket szállított, melyeket két atombomba – a későbbi hirosimai és nagaszaki bomba – elkészítéséhez akartak felhasználni. A legénység csak a háború után tudta meg, hogy pontosan mi is volt küldetésük célja – eredetileg csak annyit tudtak, hogy egy hatalmas faládát szállítanak, valójában azonban az akkori világ dúsított uránkészletének fele tartózkodott a USS Indianapolison. A misszió végül sikeres volt, a japán tengeralattjáró csak a kirakodás után támadta meg a cirkálót.

Sam Cox, a Tengerésztörténeti és -Örökségi Parancsnokság vezetője szerint a vereség és katasztrófa ellenére nem szabad elfelejteni a USS Indianapolis legénységének értékét és áldozatát. A hajó története a tanulságok mellett azért is fontos, mert példát állít a jövő tengerészeinek.

William Toti, a túlélők szóvivője azt mondta, a katonák régóta várják a roncs felfedezését. Toti hozzátette, mind hálásak Paul Allennnek és csapatának, amiért tiszteletet tanúsítottak a második világháború veteránjai felé.

Allen szervezetének hajója, az R/V Petrel a legmodernebb technológiáknak köszönhetően akár 6 000 méteres mélységben is képes azonosítani a roncsokat. A szakértők részben a süllyedés éjszakáján rögzített koordinátáknak köszönhetően találták meg a USS Indianapolis maradványait.

(Daily Mail)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik