Tudomány

Mesterséges intelligencia fedezte fel a Naprendszer „ikertestvérét”

24.hu
24.hu

2017. 12. 15. 08:54

A NASA rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be: újabb égitestet találtak a Kepler-90 nevű csillag körül. A rendszerben így már 8 exobolygót is ismernek - éppen annyit, mint amennyi a Naprendszerben kering. Az új objektum felfedezése azt jelenti, hogy az idegen rendszerek között a bolygók száma alapján immár a Kepler-90 az új rekorder - a második helyezett a TRAPPIST-1, melyhez 7 égitest tartozik.
Korábban a témában:

Az új objektumot, a Kepler-90i-t, valamint egy másik rendszerben fekvő égitestet a Kepler űrtávcső adatai között találta meg a Google mesterséges intelligenciája – számol be a Space.com. Paul Hertz, a NASA Asztrofizikai Osztályának vezetője szerint a legújabb eredmények igazolják, hogy az űrteleszkóp adathalmazában izgalmas felfedezések várják a megfelelő eszköz vagy technológia érkezését.

A Kepler 2009 márciusában indult. Eredeti, 4 éves missziója során nagyjából 150 000 csillagot elemzett. A szerkezet az égitestek fényingadozását vizsgálja, ezzel ugyanis következtetni lehet a csillagok előtt elhaladó exobolygókra – a technikát tranzit módszernek nevezik. 2014-ben kezdődött az űrteleszkóp második küldetése, a K2.

A teleszkóp eddig mintegy 2 500 exobolygót és további 2 000 jelöltet talált.

A két új felfedezés azt bizonyítja, hogy számtalan objektum vár még azonosításra a Kepler adatai között.

A Naprendszer „ikertestvére”

Az adatelemzést végző mesterséges intelligenciát Christopher Shallue, a Google AI kutatója, illetve Andrew Vanderburg, az Austini Texasi Egyetem munkatársa fejlesztették. A programot arra tervezték, hogy megtalálja az exobolygóktól származó gyengébb jeleket. A szakértők gépi tanulási megközelítést használtak – a rendszer az emberi agy ideghálózatához hasonlóan épül fel.

A mesterséges intelligencia 15 000, korábban ellenőrzött jelet analizált. Az adatok között exobolygóktól származó nyomok, illetve igazoltan téves jelzések is szerepeltek.

A kísérlet során a program 96 százalékos pontossággal tudta eldönteni, hogy mely adat valós.

A szakértők később a mesterséges intelligenciával 670 ismert, több objektumot tartalmazó rendszert is megvizsgáltak, így azonosították a két új égitestet.

A 2 545 fényévre fekvő Kepler-90i feltehetőleg kőzetbolygó. Ahogy a Föld, úgy a Kepler-90i is a gazdacsillagához harmadik legközelebb fekvő bolygó, igaz, a helyi csillag valamivel forróbb a Napnál. A Föld és az exobolygó közti hasonlóságok azonban ezzel ki is merülnek: a Kepler-90i keringési ideje 14,4 földi nap; felszíni hőmérséklete pedig jóval magasabb a földinél.

Bár a Kepler-90 rendszere több szempontból is emlékeztet a Naprendszerre – a gázóriások itt is a csillagtól távolabb, míg a kőzetbolygók közelebb keringenek -, a rendszer mind a 8 objektuma közelebb fekszik a csillaghoz, mint a Föld a Naphoz.

Vanderburg szerint az égitestek a központtól távolabb formálódhattak, majd idővel beljebb vándoroltak. Meglepő, de a rendszer az eddigi megfigyelések alapján stabilnak tűnik. Nem lehetetlen, hogy a Kepler-90 körül további exobolygók várnak felfedezésre.

A másik most azonosított objektum, a Kepler-80g, egy hat exobolygót tartalmazó rendszerben helyezkedik el, 1 160 fényévre a Naptól.

A mesterséges intelligencia új eredményei azt mutatják, hogy az efféle programokra fontos szerep vár az exobolygók kutatásában.

(Kiemelt kép: NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.