Tudomány

Földihez hasonló légköre lehet a pokoli exobolygónak

24.hu
24.hu

2017. 11. 18. 07:55

Egy új kutatás szerint a földi légkörhöz hasonló atmoszférája lehet a csillagászati szempontból közeli 55 Cancri e-nek. Ennek ellenére az égitest nem tűnik túl kellemes helynek.
Korábban a témában:

Nagyjából 41 fényévre a Földtől található egy Nap-szerű csillag, az 55 Cancri A, melyet több exobolygó is kísér, például az 55 Cancri e. Az égitest egy szuperföld, tehát nem gázbolygó, de mérete többszöröse a Földének.

Az égitest sok szempontból különbözik a mi világunktól: kötött tengelyforgású, azaz mindig egyazon oldalát mutatja csillaga felé, ráadásuk rendkívül közel kering az 55 Cancri A-hoz. A szakértők úgy vélik, hogy az exobolygó felszínét hatalmas lávafolyamok hálózzák be.

A Spitzer űrtávcső adatainak 2016-os elemzése azt mutatta, hogy a lávafolyások a bolygó napos oldalán óriási tavakat, míg az árnyékoson szilárd formációkat hoznak létre. Előbbi oldalon a forró kőzetanyag visszaveri a fényt, ettől pedig még forróbbnak tűnik az égitest.

A közelmúltban a NASA kutatói ismét megvizsgálták az űrtávcső adatait.

A szakértők az analízis alapján úgy gondolják, hogy az 55 Cancri e körül vastag légkör alakulhatott ki, melynek összetétele a földi atmoszférára emlékeztet.

A kutatók szerint a lávatavak elmélete önmagában nem ad magyarázatot a Spitzer megfigyelésére, ugyanis az efféle izzó felületek megfelelő atmoszféra nélkül látványos forró pontoknak tűnnének.

Ha láva van ezen a bolygón, akkor az egész felszínt be kéne borítania

– mondta Renyu Hu, a Jet Propulsion Laboratory szakértője és az új tanulmány társszerzője. A szakértő hozzátette, egy vastag atmoszféra ugyanakkor eltakarhatná előlünk a magma nyomait.

A Jupiter vulkanikus holdja olyan, mint a Csillagok háborúja Mustafarja
Egy új kutatás során újabb 48 tűzhányót fedeztek fel az Ió nevű holdon.

A kutatók egy átdolgozott energiamodell segítségével arra jutottak, hogy az exobolygó sötét oldala sokkal forróbb, mint eddig hitték. Az égitest „hűvösebb” fele mintegy  1300-1400 Celsius-fokos, míg a másik oldal nagyjából 1000 Celsius-fokkal melegebb. Amennyiben az 55 Cancri e-nek nem lenne légköre, az eltérés még látványosabb volna.

A csapat szerint az exobolygó atmoszférája nitrogénből, vízből és oxigénből állhat, összetétele tehát a földi légkörhöz hasonló. Az égitest ráadásul sűrűségében is a mi bolygónkra emlékeztet.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az 55 Cancri e lakható.

Az objektum csillagához való közelsége miatt olyan forró, hogy a víz nem maradhat meg rajta folyékony állapotban.

Az új kutatás ellenére számtalan nyitott kérdés maradt az exobolygóval kapcsolatban. A szakértők például továbbra sem tudják, hogy az atmoszféra hogyan maradhatott meg ilyen szélsőséges körülmények közt.

Hu úgy véli, hogy az 55 Cancri e további vizsgálata sokat segíthet a kőzetbolygók fejlődésének alaposabb megértésében.

(Kiemelt kép: ESA/Hubble, M. Kornmesser)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.