Tudomány

Földihez hasonló légköre lehet a pokoli exobolygónak

Egy új kutatás szerint a földi légkörhöz hasonló atmoszférája lehet a csillagászati szempontból közeli 55 Cancri e-nek. Ennek ellenére az égitest nem tűnik túl kellemes helynek.

Nagyjából 41 fényévre a Földtől található egy Nap-szerű csillag, az 55 Cancri A, melyet több exobolygó is kísér, például az 55 Cancri e. Az égitest egy szuperföld, tehát nem gázbolygó, de mérete többszöröse a Földének.

Az égitest sok szempontból különbözik a mi világunktól: kötött tengelyforgású, azaz mindig egyazon oldalát mutatja csillaga felé, ráadásuk rendkívül közel kering az 55 Cancri A-hoz. A szakértők úgy vélik, hogy az exobolygó felszínét hatalmas lávafolyamok hálózzák be.

A Spitzer űrtávcső adatainak 2016-os elemzése azt mutatta, hogy a lávafolyások a bolygó napos oldalán óriási tavakat, míg az árnyékoson szilárd formációkat hoznak létre. Előbbi oldalon a forró kőzetanyag visszaveri a fényt, ettől pedig még forróbbnak tűnik az égitest.

A közelmúltban a NASA kutatói ismét megvizsgálták az űrtávcső adatait.

A szakértők az analízis alapján úgy gondolják, hogy az 55 Cancri e körül vastag légkör alakulhatott ki, melynek összetétele a földi atmoszférára emlékeztet.

A kutatók szerint a lávatavak elmélete önmagában nem ad magyarázatot a Spitzer megfigyelésére, ugyanis az efféle izzó felületek megfelelő atmoszféra nélkül látványos forró pontoknak tűnnének.

Ha láva van ezen a bolygón, akkor az egész felszínt be kéne borítania

– mondta Renyu Hu, a Jet Propulsion Laboratory szakértője és az új tanulmány társszerzője. A szakértő hozzátette, egy vastag atmoszféra ugyanakkor eltakarhatná előlünk a magma nyomait.

A Jupiter vulkanikus holdja olyan, mint a Csillagok háborúja Mustafarja
Egy új kutatás során újabb 48 tűzhányót fedeztek fel az Ió nevű holdon.

A kutatók egy átdolgozott energiamodell segítségével arra jutottak, hogy az exobolygó sötét oldala sokkal forróbb, mint eddig hitték. Az égitest „hűvösebb” fele mintegy  1300-1400 Celsius-fokos, míg a másik oldal nagyjából 1000 Celsius-fokkal melegebb. Amennyiben az 55 Cancri e-nek nem lenne légköre, az eltérés még látványosabb volna.

A csapat szerint az exobolygó atmoszférája nitrogénből, vízből és oxigénből állhat, összetétele tehát a földi légkörhöz hasonló. Az égitest ráadásul sűrűségében is a mi bolygónkra emlékeztet.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az 55 Cancri e lakható.

Az objektum csillagához való közelsége miatt olyan forró, hogy a víz nem maradhat meg rajta folyékony állapotban.

Az új kutatás ellenére számtalan nyitott kérdés maradt az exobolygóval kapcsolatban. A szakértők például továbbra sem tudják, hogy az atmoszféra hogyan maradhatott meg ilyen szélsőséges körülmények közt.

Hu úgy véli, hogy az 55 Cancri e további vizsgálata sokat segíthet a kőzetbolygók fejlődésének alaposabb megértésében.

(Kiemelt kép: ESA/Hubble, M. Kornmesser)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik