Tudomány

Éjszaka érkezik az egyik leglátványosabb meteorraj

2017-ben december 14-én éri el a csúcsát az egyik leglátványosabb meteorraj, a Geminidák. Idén ráadásul a Hold sem fogja zavarni a kilátást.

A napokban, december 13-14-én éri el csúcspontját a Geminidák meteorraj – számol be a Space.com. Az éjszakai égbolton, kellő sötétség mellett óránként akár 100-120 meteort is megfigyelhetünk majd. A városokban, a fényszennyezés miatt ugyanakkor jelentősen csökkenthet az észlelhető hullócsillagok száma.

Bár a legtöbb meteoreső a napfelkelte előtti órákban a leglátványosabb, a Geminidákat már éjfél előtt is érdemes megfigyelni.

A meteorraj nevét onnan kapta, hogy látszólagosan az Ikrek csillagkép (Gemini) felől érkezik. A raj tagjai 35 kilométer per órás sebességgel lépnek be a Föld légkörébe, így a kevésbé gyors meteorok közé tartoznak. Sűrűségük miatt viszont az átlagosnál lassabban égnek el, ráadásul fényesebbnek is tűnnek.

Idén a Hold nem zavarja majd a Geminidák látványát, hiszen az égitest meglehetősen későn fog felkelni, ráadásul látszólagos fényessége is kicsi lesz.

Az előrejelzések alapján a raj idén magyar idő szerint reggel 7:30-kor éri el a maximumát.

Az eddigi tapasztalatok ugyanakkor azt sugallják, hogy a csillaghullás mértéke a csúcs előtti és utáni 2,5 óra során is igen magas. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak a hajnali órákban lesz érdemes az eget figyelni, hiszen 6-10 órával a maximum előtt és után sem csökken jelentősen a hullócsillagok óránkénti száma.

A meteorraj, kevesebb hullócsillaggal ugyan, de december 15-16-án is látható lesz.

Idén közel fog járni forrásuk

A Geminidák forrása egy meglehetősen nagy aszteroida, a 3200 Phaethon. Az égitest a harmadik legnagyobb földközeli, potenciálisan veszélyes kisbolygó. Az előrejelzések alapján azonban nem kell tartanunk az aszteroidától: belátható időn belül nem fog találkozni a Földdel.

A 3200 Phaethon 1983-as felfedezése óta 2017. december 16-án jár majd a legközelebb a bolygónkhoz. Az elhaladás különleges lehetőséget biztosít a tudósoknak, hogy alaposabban is megvizsgálják az égitestet.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik