Tudomány

Óriási aszteroida fog elhaladni a Föld mellett december közepén

Nem kell félni: bár az objektum meglehetősen nagy, biztonságos távolságban fog elhaladni. Az égitest december 16-án jár majd a legközelebb bolygónkhoz.

A 3200 Phaethon nevű földközeli kisbolygót 1983-ban fedezték fel a NASA szakértői. Az égitest nevét a görög napisten, Héliosz egyik fiáról kapta.

Bár egy mitológiai történet szerint Phaetón apja szekerét hajtva kis híján teljesen felperzselte a Földet, az aszteroida nem fenyeget minket, biztonságos távolságban fog elhaladni.

Az égitest december 16-án jár majd a legközelebb bolygónkhoz, a szakértők pedig úgy vélik, hogy ekkor alaposabban is tanulmányozhatják az objektumot.

Felfedezése óta a kisbolygó most kerül majd a legközelebb hozzánk, ezért az elhaladás különleges lehetőséget biztosít a megfigyelésre. A NASA kutatói bíznak benne, hogy az elemzés során részletes felvételeket készíthetnek a 3200 Phaethonról. A képek alapján a szakértők 3D-s modellt akarnak létrehozni a kisbolygóról.

Az égitest óriási, mintegy 5 kilométer széles, ezzel ez a harmadik legnagyobb földközeli, potenciálisan veszélyes aszteroida. Az objektum utoljára 2007-ben járt a Föld közelében.

A kutatók úgy vélik, hogy a 3200 Phaethon a forrása a minden évben december 14-e körül jelentkező Geminidák meteorrajnak. Az aszteroida és a raj közti kapcsolat különleges, ugyanis a meteoresőket általában nem kisbolygók, hanem üstökösök okozzák. Éppen ezért nem lehetetlen, hogy a 3200 Phaethon épp szétesőben van, vagy valójában nem is kisbolygó.

Az aszteroida az elkövetkező évszázad során többször is el fog haladni bolygónk mellett. A Földhöz legközelebb 2093. december 14-én jár majd, igaz, akkor is nagyjából 3 millió kilométer fog elválasztani minket az égitesttől.

(Via: IFLScience, kiemelt kép: DigtialStorm/Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik