Bármilyen hihetetlennek hangzik, az agyunk is pislog

Amerikai kutatók igencsak meglepődtek, amikor felfedezték, hogy az agyunk is gyakorlatilag pislog, amikor a figyelmünket egy adott dologról egy másikra irányítjuk. A váltás közben egy pillanatra vizuálisan semmit nem érzékelünk a világból. Bár mi ezt soha nem fogjuk észrevenni, a jelenségnek fontos következményei lehetnek.

Amikor különösebben nem figyelünk aktívan valamire, csak azt érzékeljük, amire éppen nézünk. Ezt a tévénézéssel lehet a legjobban szemléltetni: mivel gyakorlatilag csak „bambulunk” a képernyőre, a más irányból érkező vizuális ingereket majdhogynem teljesen kizárjuk.

Más a helyzet akkor, ha aktívan figyelünk valamire: ilyenkor nem kizárólag a megfigyelt területet, hanem a környezetét is látjuk, és érzékeljük az onnan érkező jeleket.

Utóbbi esetében figyelték meg az amerikai Cornelius Vanderbilt Egyetem kutatói azt, hogy amikor a figyelmünket egy adott dologról egy másikra irányítjuk, az agyunk gyakorlatilag pislog, azaz egy tizedmásodpercig egyáltalán nem érzékelünk vizuálisan semmit a világból. A Cerebral Cortex tudományos folyóiratban megjelent tanulmány az első, amely ezt a jelenséget behatóbban vizsgálja.

Nem a szem hibája, hogy pislog az agyunk

A Vanderbilt Egyetem kutatói makákókon végezték el a kísérleteiket: az állatokat megtanították arra, hogy egy videojáték közben meghatározott pontokra figyeljenek, ha így tettek, jutalmul almalevet kaptak.

Azért a makákókra esett a választás, mert a legtöbb főemlős képes úgy másra irányítani a figyelmét, hogy közben nem mozgatja a szemét – a legtöbb állatfaj ezt nem tudja megcsinálni.

A majmok ügyesen megtanulták, hogyan játsszanak a videojátékkal, és hamar beletanultak annyira, hogy mérni lehessen a látókérgük aktivitását. Ezt olyan technológiával tették, ami lehetővé teszi nagy mennyiségű neuronok viselkedésének követését, és ezt kifinomult számítógépes elemzésekkel kombinálja.

Fotó: Pexels

A kutatók kiderítették, hogy amikor a majmok a képernyő egyik feléről a másikra irányították a figyelmüket, az agyuk egy percre „pislogott”, azaz nem érzékelt vizuális ingereket.

A kísérlet során kizárták azt is, hogy a kihagyás a szemekhez legyen visszavezethető – biztosak benne, hogy az agy felelős értük.

Nem egyedülálló jelenség

Ez az „agypislogás” hasonlít az úgynevezett figyelmi pislogásra is, amelyet már régebb óta ismernek a szakértők. A figyelmi pislogás azt takarja, hogy ha valamilyen jelenség vagy történés feldolgozása több időt vesz igénybe az agyunknak, az utána következő történést kevésbé érzékeljük, vagy zavar keletkezhet annak felfogásában.

Ezt kísérletben úgy bizonyították be, hogy az alanyoknak egymás után képeket mutattak, és megfigyelték, hogy a bonyolultabb fotók után kevésbé voltak képesek megfigyelni a következő képet, bármennyire egyszerű legyen is az.

(Kiemelt fotó: Pexels)