Tudomány

23 szemmel fogjuk vizsgálni a Marsot

2020-ban újabb rovert küld a Marsra a NASA, ennek már összesen 23 kamerája lesz, hattal több mint a Curiositynek – ez számunkra szebb és részletesebb képeket jelent. Az űrhivatal azt ígéri, immár élőben, képpel és hanggal bárki követni tudja majd az utazást.

A NASA következő marsjárója, a Mars 2020 rover nagyobb és fejlettebb lesz, mint eddig bármi, amit a Marsra küldtünk – ez mondjuk nem akkora meglepetés, hiszen rohamtempóban fejlődik a technológia.

Az már érdekesebb, hogy az új marsjáró sokkal jobban is fog látni, mint elődjei: összesen 23 kamerával szerelik fel, amely hattal több, mint amennyi a Curiositynek van, és 13-mal ráver a Spirit és az Opportunity felszerelésére is.

Forrás: NASA/JPL

Szebb és részletesebb képek

Ez persze egyrészt azzal jár, hogy sokkal szebb, részletesebb és színesebb képeket fogunk majd kapni a vörös bolygóról, mint amilyeneket eddig láthattunk. A kamerák kisebbek, fejlettebbek és olcsóbbak, mint az eddig használtak, és szélesebb látószöggel is rendelkeznek, ami rengeteget fogja segíteni a kutatók munkáját a képek feldolgozásában és összeillesztésében.

Forrás: NASA/JPL

Ezen kívül a NASA kutatóinak munkáját is jócskán megkönnyíti majd a fejlett kamerarendszer. Jelenleg a Curiosity által átküldött adatok feldolgozása, a munkamenetek megtervezése és a parancskiadás nagyjából nyolc órát vesz igénybe, tehát kitesz egy munkanapot.

A Mars 2020 rendszerével ez az időszak öt órára redukálódik. Egy Curiosity-fotót például minimum egy-másfél óra volt összerakni, ez a folyamat is lerövidül a 23 kamerának köszönhetően.

Élhetőbb munkaidő a NASA-nak

A rövidebb munkaidő azt is jelenti, hogy sokkal könnyebben tudnak a NASA dolgozói számolni azzal, hogy a földi és a marsi nap között mintegy negyven perc különbség van. Ez nem tűnhet soknak, de az űrkutatás precíz munkavégzésében nagyon meg tudja nehezíteni az emberek munkáját az, ha nem pontosan 24 órás nappal kell számolniuk.

Gyakran előfordul például, hogy mire a kutatók beérnek dolgozni, az előző napi projekt még fut, és várniuk kell a munkakezdéssel addig, amíg a Curiosity nem végez vele. Ez gyakran éjszakai munkákat és kiszámíthatatlan beosztásokat eredményez, ami rövid távon kivitelezhető, de a Curiosity öt évre meghosszabbított missziója során már kicsit terhes kezd lenni.

Forrás: NASA/JPL

Látjuk és halljuk majd a leszállást

A Mars 2020 abban is túlteljesíti majd elődjeit, hogy a leszállást is szinte élőben figyelhetjük majd meg, és a leszállókamerák és mikrofon segítségével láthatjuk és hallhatjuk is, mi történik majd a Mars atmoszférájában.

Ez egy nagyon különleges időszak

– mondta el a Popular Science-nek Justin Maki, a Mars 2020 képalkotó kutatója. “Korábban a felfedezők elindultak hajóval, és maximum rajzokat és leírásokat hoztak vissza. Most a világon bárki részt vehet az utazásban, méghozzá élőben.”

(Kiemelt fotó: Pixabay)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik