Tudomány

Rejtélyes, eddig ismeretlen óriáskamrát találtak a gízai nagy piramis belsejében

Kozmikus sugarak fedték fel, az ősi építmény titkát.

Egy eddig teljesen ismeretlen, repülőgép méretű üreget találtak a ScanPyramyds projekt kutatói a gízai nagy piramis, vagyis a Kheopsz-piramis belsejében. A kutatók a Földet érő kozmikus sugárzás segítségével alkottak minden eddiginél teljesebb képet az ősi építmény belsejéről.

A japán Nagoya Egyetem professzora, Kunihiro Morishima vezeti azt a nemzetközi csoportot, amelyik, a vulkánkutatásban már ismert müográfia módszerével alkot képet a piramisok belsejéről. A müonok nagy erejű részecskék, melyek a kozmikus sugarak légkörrel való ütközése során keletkeznek. Masszív sziklarétegeken is áthatolnak, különbözős sebességgel szívódnak fel attól függően, mennyire sűrű az a kőzet, amivel találkoznak. A kutatók a nagy piramis köré telepített müondetektorok adatait elemezve találtak rá az eddig teljesen ismeretlen üregre.

Fotó: ScanPyramids

A ScanPyramids képein jól látszanak a piramis eddig ismert belső terei, a Királyné kamrája, a Király kamrája, a Nagy Galéria, illetve az ezeket összekötő folyosók és szellőzőaknák is. Az új üreg a Nagy Galéria fölött helyezkedik el, és a mérete is nagyjából akkora, mint a Nagy Galériáé. A kutatók több módszerrel is ellenőrizték az eredményeiket, vagyis az új kamra biztosan létezik. A létezéséről valószínűleg senki sem tudott a piramis felépülése óta.

Mehdi Tayoubi, a ScanPyramids társalapítója azt mondja, a következő lépés az, hogy több tudóst bevonva hipotéziseket alkossanak az új kamráról. Ugyanez a kutatócsapat talált majdnem pontosan két évvel ezelőtt, rejtélyes hőmérséklet-eltéréseket a piramis belsejében, ezt a jelenséget még azóta sem sikerült megmagyarázni.

(via New Scientist, kiemelt kép: Ricardo Liberato/Wikimedia Commons)

Ajánlott videó