Tudomány
LEAD Technologies Inc. V1.01

Kozmikus sugarakkal kutatnak a piramisok titkai után

24.hu
24.hu

2015. 10. 26. 16:14

Egyiptomi, japán, francia és kanadai régészek infravörös kamerák és müonszkennerek segítségével szeretnék feltárni a piramisok építésének titkait. A kutatók eddig ismeretlen földalatti termek után is kutatnak majd, és azt szeretnék kideríteni, hogy valóban egy Tutanhamon sírkamrája melletti, elfalazott terembe temették-e a legendás szépségű egyiptomi királynőt, Nofretitit. A tervek szerint más síremlékek mellett a Gízai nagy piramist és a  Kefrén-piramist is átvizsgálják majd.
A régészek azt is szeretnék kideríteni, hogy valóban Tutanhamon mellé temették-e a legendás szépségű Nofretitit.
Korábban a témában:

Az Engadget hétfői híre szerint egyiptomi régészek infravörös kamerák és „kozmikus sugárzásmérők” segítségével akarják feltérképezni a piramisokat. A projektet, amelyben neves japán, francia és kanadai archeológusok is közreműködnek, a Nílus-menti ország régészeti minisztériuma felügyeli, és legfontosabb célja az, hogy megértsék, hogyan építették ezeket a lélegzetelállító síremlékeket, illetve új, eddig ismeretlen földalatti kamrákat tárjanak fel.

A program keretében egyebek között a Gízai nagy piramist és a Kefrén-piramist is átvizsgálják. A csapat azt is szeretné kideríteni, hogy valóban egy, a Tutanhamon sírkamrája mellett található, befalazott teremben temették-e el a legendás szépségű egyiptomi királynőt, Nofretitit.

A kutatás során egy ún. „müon-szkennert” is bevetnek majd: hasonlót ahhoz, amit a japán Fukusima-atomerőmű feltárásánál használtak. A müonok a mélyűrt uraló kozmikus sugárzásban keletkeznek, és jóval könnyebben áthatolnak az anyagon, mint a röntgensugarak, ezért különösen alkalmasak a földalatti üregek és folyosók feltárására.

„Harminc éve már megpróbálkoztunk valami hasonlóval, de ez az első eset, hogy nemzetközi összefogással és a legmodernebb technológiák felhasználásával próbálunk belenézni a piramisokba – mondta a weboldalnak nyilatkozva a kutatásban résztvevő egyik francia régész. – Szeretnénk megfejteni a piramisok titkát.”

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.