Tudomány

A csimpánzok képesek megtanulni a kő-papír-olló szabályait

Japán és kínai kutatók bebizonyították: a csimpánzok képesek megtanulni a kő-papír-olló szabályait. A majmok a kísérletben nemcsak véletlenszerűen próbálták összehasonlítani a szimbólumokat, hanem meglehetősen pontosan értékelték az egyes jeleket. A kísérlet végére az állatok nagyjából olyan jól játszottak, mint egy 4 éves ember.

A Kiotói Egyetem és a Pekingi Egyetem kutatói a Primates folyóiratban számoltak be eredményeikről.

A vizsgálatban az állatokat egy fülkébe ültették egy érintőképernyő elé, melyen két kézjel tűnt fel. A csimpánzok feladata az volt, hogy megállapítsák, hogy a játék szabályai alapján melyik jel az erősebb. Ha jó választ adtak, egy almát kaptak és egy csengetést hallottak. Ha rosszul döntöttek, csupán egy hangos zúgás lett a jutalmuk.

Átlagosan 307 próbálkozás után a hétből öt majom 90 százalékos pontossággal eltalálta a helyes választ – igaz, két példány nem tudta elsajátítani a játékot.

Bár a kísérletben a szabályok maradtak – az olló verte a papírt, a papír verte a követ és a kő verte az ollót – a megszokottól némiképp eltérő kézpozíciókat használtak.

Ezen összekapcsolódó szabályok elsajátítása és az elvont minták felismerése ismét alátámasztotta, hogy a csimpánzok rendkívül intelligens élőlények. A vizsgálat ráadásul az emberi tanulási folyamat megértésében is segíthet.

A kutatásban a szakértők 3-6 éves gyermekeket is megtanítottak a játékra. A gyermekek már öt kísérlet után megértették a szabályokat, tehát jóval hamarabb, mint az állatok. Bár az idősebbek elég gyorsan és könnyen a játék mestereivé váltak, a 4 évesek közel azonosan tejesítettek, mint a majmok. A kutatók szerint ez egy kritikus életkor a hurokproblémák megoldási képességének fejlődésében.

A szakértők bíznak benne, hogy eredményeik hatására újabb vizsgálatok indulnak majd, melyek azt is felmérhetik, hogy a különböző fajoknál a nem és az életkor miként befolyásolja az egyedek képességeit.

(IFLScience)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik