Tudomány

Természeti kincseket sikerült megóvni Brazíliában az ipari beruházásoktól

24.hu
24.hu

2017. 08. 31. 15:33

Jó hír a környezetvédők számára: úgy tűnik, sikerült megakadályozni azokat a beruházásokat, melyek egy amazóniai természetvédelmi területet, illetve egy korallzátonyt érintettek volna.
Korábban a témában:

Nagy felháborodást váltott ki, amikor Michel Temer, Brazília elnöke bejelentette: a kormányt engedélyt ad a bányászati vállalatoknak, hogy feltérképezzék azt a 46 000 négyzetkilométeres természetvédelmi övezetet, amely Amapá és Pará államok területén fekszik. Az érintett régió nem csupán vadvilága miatt jelentős, a térségben őslakosok is élnek. A helyi ipari beruházások minden bizonnyal katasztrofális következményekkel jártak volna.

Nem meglepő módon a lépést nem csak a környezetvédők, hanem a szenátorok egy része is ellenezte. Az egyik képviselő egyenesen azt mondta, ez a legnagyobb támadás, amely az elmúlt 50 év során az Amazonas-medencét érte. A közelmúltban azonban a szövetségi bíróság úgy döntött, fel kell függeszteni az elnöki rendeletet.

2016-ban szakértők egy csoportja bejelentette, hogy az érintett terület közelében, az Amazonas deltájában egy hatalmas, mintegy 1000 négyzetkilométeres korallzátonyt találtak. A kutatók már akkor felhívták a figyelmet, hogy az olajmezők feltérképezése súlyosan fenyegeti az elmúlt évek egyik legnagyobb felfedezését.

A korallzátony ugyanis épp egy hatalmas olajlelőhelynél fekszik, melyre egy francia cég, a Total is szemet vetett.

A Brazil Környezeti és Megújuló Természeti Erőforrások Intézete (IBAMA) azonban megakadályozta a fúrások megkezdését, a Total ugyanis nem biztosított elegendő információt a beruházás környezeti hatásairól.

A cég azt állította, hogy az olajkutatás nem veszélyezteti a területet. Úgy tűnik, az IBAMA szakembereit nem sikerült meggyőzniük.

Suely Araújo, az IBAMA elnöke szerint az olajkiáramlási modell például nem hagy kétséget afelől, hogy a fúrás hatással lenne a korallzátonyra és a tengeri biodiverzitásra.

Egyelőre tehát mind az őserdő, mind a zátony biztonságban van. Bár Brazília gazdasági fejlődése és az ország lenyűgöző természeti kincseinek megóvása egyaránt fontos, úgy tűnik, a környezetvédelem egyre lényegesebbé válik.

(IFLScience)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.