Tudomány

Természeti kincseket sikerült megóvni Brazíliában az ipari beruházásoktól

24.hu
24.hu

2017. 08. 31. 15:33

Jó hír a környezetvédők számára: úgy tűnik, sikerült megakadályozni azokat a beruházásokat, melyek egy amazóniai természetvédelmi területet, illetve egy korallzátonyt érintettek volna.
Korábban a témában:

Nagy felháborodást váltott ki, amikor Michel Temer, Brazília elnöke bejelentette: a kormányt engedélyt ad a bányászati vállalatoknak, hogy feltérképezzék azt a 46 000 négyzetkilométeres természetvédelmi övezetet, amely Amapá és Pará államok területén fekszik. Az érintett régió nem csupán vadvilága miatt jelentős, a térségben őslakosok is élnek. A helyi ipari beruházások minden bizonnyal katasztrofális következményekkel jártak volna.

Nem meglepő módon a lépést nem csak a környezetvédők, hanem a szenátorok egy része is ellenezte. Az egyik képviselő egyenesen azt mondta, ez a legnagyobb támadás, amely az elmúlt 50 év során az Amazonas-medencét érte. A közelmúltban azonban a szövetségi bíróság úgy döntött, fel kell függeszteni az elnöki rendeletet.

2016-ban szakértők egy csoportja bejelentette, hogy az érintett terület közelében, az Amazonas deltájában egy hatalmas, mintegy 1000 négyzetkilométeres korallzátonyt találtak. A kutatók már akkor felhívták a figyelmet, hogy az olajmezők feltérképezése súlyosan fenyegeti az elmúlt évek egyik legnagyobb felfedezését.

A korallzátony ugyanis épp egy hatalmas olajlelőhelynél fekszik, melyre egy francia cég, a Total is szemet vetett.

A Brazil Környezeti és Megújuló Természeti Erőforrások Intézete (IBAMA) azonban megakadályozta a fúrások megkezdését, a Total ugyanis nem biztosított elegendő információt a beruházás környezeti hatásairól.

A cég azt állította, hogy az olajkutatás nem veszélyezteti a területet. Úgy tűnik, az IBAMA szakembereit nem sikerült meggyőzniük.

Suely Araújo, az IBAMA elnöke szerint az olajkiáramlási modell például nem hagy kétséget afelől, hogy a fúrás hatással lenne a korallzátonyra és a tengeri biodiverzitásra.

Egyelőre tehát mind az őserdő, mind a zátony biztonságban van. Bár Brazília gazdasági fejlődése és az ország lenyűgöző természeti kincseinek megóvása egyaránt fontos, úgy tűnik, a környezetvédelem egyre lényegesebbé válik.

(IFLScience)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.