Nagyvilág

A világot a tönk szélére löki Trump új rendelete

Az olaj- és szénlobbi hatására tesz kockára mindent az amerikai elnök, aki eltörölné Obama örökségét, a Tiszta Energia Tervet. A klímaszkeptikusok örvendezhetnek.

Az amerikai környezetvédelmi hivatal vezetője szerint Donald Trump új elnöki rendelet kiadására készül, amiben eltörli Barack Obama elnöknek a globális felmelegedés csökkentését célzó eddigi intézkedéseit. Scott Pruitt, oklahomai politikus, a környezetvédelmi hivatal klímaszkeptikus (és olajlobbi közeli) elnöke az ABC-nek beszélt a Fehér Ház terveiről.

Pruitt szerint Trump kedden aláírja az új rendeletet, amiben eltörli az Obama-kormányzat Tiszta Energia Tervét, ami szabályozta a káros üvegházhatású gázok kibocsátását és korlátozta a szénerőművek működését. Ezt 2015-ben hozták, ám egy szövetségi fellebbviteli bíróság döntése alapján tavaly felfüggesztették, mert a rendeletet megtámadta a szénerőművek működtetésében érdekelt több szövetségi állam, és mintegy száz vállalat.

Pruitt szerint Trump szándéka az, hogy ismét beindítsa a szénbányászatot és ezzel munkahelyeket teremtsen egyes vidékeken, csökkentve az áramárat. Obama intézkedésének támogatói viszont azzal érvelnek, hogy így elvész több ezer, a tiszta energiához köthető állás.

Mindenesetre globális felmelegedés van, és tudományos konszenzus is arról, hogy az ember kényelmeskedése okozza. Íme a bizonyítékok.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik