Tudomány

Egy 3700 éves babilóniai agyagtábla írhatja át a matematika történetét

Korábban úgy vélték, hogy a trigonometriát az ókori görögök alkalmazták először. Egy 3700 éves agyagtábla azonban arról árulkodik, hogy a babilóniaiak már 1000 évvel korábban értettek a matematika ezen ágához.

A Plimpton 322 nevű leletről már eddig is tudták, hogy a babilóniaiak matematikatudásáról árulkodik – egészen pontosan a ma Püthagorasz-tételként ismert összefüggésről. Az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársainak új elemzése most azt is felfedte, hogy a táblán a trigonometria egy kifinomult változatát is fel lehet ismerni. A matematika ezen ága a derékszögű háromszögek oldalai és szögei közötti összefüggésekkel foglalkozik.

Babilon, a birodalom központja híres volt elképesztő építészeti megoldásairól, például Szemiramisz legendás függőkertjéről. Daniel Mansfield, az új kutatás vezetője szerint a korszak szakemberei a trigonometriát is segítségül hívták a komplexumok megtervezésekor.

Kutatásunk azt mutatja, hogy a trigonometriai tábla annyira szokatlan és fejlett, hogy bizonyos szempontból a modern trigonometria felett áll

– mondta a szakértő. A kutató hozzátette, a Plimpton 322 remek eszköz lehetett a területek felmérésére vagy az építészeti számítások elvégzésére. Mansfield szerint a babilóniaiak számolási rendszerüknek köszönhetően könnyebben végeztek el bonyolult számításokat, mint a mai matematikusok.

A Plimpton 322 nem csupán a legősibb ismert trigonometriai tábla, hanem a leletek közt egyben az egyetlen tökéletesen pontos is. A babilóniaiak ugyanis nem 10-es, hanem 60-as számrendszerrel dolgoztak, így pedig sokkal precízebb a törtek számolása. Bár ez elsőre nem tűnhet jelentős különbségnek, valójában azonban alaposan megkönnyíti az osztást.

Mansfield úgy véli, a babilóniai módszert a mai matematika is hasznosíthatná.

A nagyobb pontosság miatt a rendszert a kutatásokban, a számítástechnikában és az oktatásban is alkalmazhatnánk.

A Plimpton 322-t az 1900-as évek elején fedezte fel Dél-Irakban Edgar Banks – róla formázták később Indiana Jones karakterét. A táblán 4 oszlopban és 15 sorban ékírásos számok láthatóak.

Már az 1980-as években felmerült, hogy a lelet ősi trigonometriai tudásról árulkodik, az elképzelést azonban később elvetették. Mansfield kutatása most felfedte, hogy a táblán valóban a trigonometria nyomaira lehet bukkanni.

A Plimpton 322-vel egy probléma van: bal oldala törött. A szakértők úgy vélik, hogy a tábla eredetileg 6 oszlopot és 38 sort tartalmazott. Valószínű, hogy az eszközt eredetileg oktatási célokra használták, a tanulók számításait ellenőrizték a segítségével.

(Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik