Tudomány

Lenyűgöző római kori mozaikot találtak Angliában

Az időszámítás szerint 380 körül készült mozaikon a görög mitológiai alak, Bellerophón látható, amint Pegazus hátán lovagol. A szakértők úgy vélik, hogy 50 éve nem fedeztek fel hasonlóan jó alkotást Nagy-Britannia területén.

A páratlan lelet a dél-angliai megyében, Berkshire-ben került elő egy közösségi régészeti projekt során, amely csupán 2 hétig tartott. Anthony Beeson, az Egyesület a Római Mozaikok Tanulmányozásáért és Megőrzéséért tagja szerint a felfedezés egyértelműen a legjobb római kori mozaik, mely az utóbbi 50 évben Nagy-Britanniában előkerült. Luigi Thompson mozaikfestő hozzátette, sosem látott ennél szebb, élénkebb és lenyűgözőbb burkolatot.

Az elmúlt két hét alatt a régészek által vezetett önkéntesek az alkotás kevesebb mint felét tárták fel. A kiásott 6 méter hosszú sáv gazdagon díszített mitológiai figurákkal. A projekt végén az amatőrök visszaásták a leletet, hogy megóvják a sérülésektől.

A mozaik középső részén a görög hős, Bellerophón tűnik fel, amint a híres szárnyas lovon, Pegazuson ül. A jeleneten az látható, hogy miként támadja meg a két figura Khimairát, a lángokat okádó, háromfejű szörnyet.

A lény és a hérosz összecsapását előszeretettel ábrázolták az ókori görög és római művészek. A mítosz szerint miután Bellerophón legyőzte a szörnyet, elnyerte egy királylány kezét. A történet ismerős lehet, feltehetőleg ez ihlette Szent György és a sárkány legendáját.

Kép: Facebook/Cotswold Archaeology

A kutatók a Berkshire-i mozaikon Bellerophón alakja mellett olyan ábrázolásokat is azonosítottak, melyek más angliai lelőhelyen még nem kerültek elő.

A műalkotást Boxford közelében, egy római kori villánál tárták fel. A területen 2011 óta dolgozik a helyiekből, amatőr régészekből és történészekből álló csoport. A csapatot egy cotswoldi régészeti szervezet ellenőrzi. Az elmúlt három nyár során a helyszínen a villa mellett egy fürdő és egy gazdasági épület maradványait is megtalálták.

Az önkéntesek bíznak benne, hogy elég anyagi támogatást gyűjthetnek ahhoz, hogy jövőre is visszatérjenek a lelőhelyhez.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik