Tudomány
Images of the Amazon Reef taken from a submarine launched from the MY Esperanza. The Greenpeace ship is currently in the region of the Amazon river mouth, Amapá State, for the “Defend the Amazon Reef” campaign. 
A team of experts are onboard, including the scientist from the Federal University of Rio de Janeiro, Fabiano Thompson and Kenneth Jozeph Lowick, from Greenpeace Belgium. Thompson led the group of scientists who discovered the coral reef at the mouth of the Amazon River.
Imagens captadas do submarino dos Corais da Amazônia. Neste sábado, 28 de janeiro, o submarino foi lançado do navio Esperanza com o cientista da Universidade Federal do Rio de Janeiro Fabiano Thompson e Kenneth Jozeph Lowick, do Greenpeace da Bégica. Thompson liderou o grupo de cientistas que descobriu o recife de corais na foz do rio Amazonas. O lançamento do submarino envolveu grande parte da tripulação do navio.
Esperanza, um dos três navios do Greenpeace, está na região da foz do rio Amazonas, no Amapá, para a campanha “Defenda os Corais da Amazônia. O objetivo é observar debaixo d’água, pela primeira vez, os recifes de corais.

Éppen csak felfedeztük, máris tönkretehetjük a brazíliai korallzátonyt

24.hu
24.hu

2017. 07. 10. 11:02

2016-ban kutatók egy csoportja meglepő helyen, az Amazonas deltájánál fedezett fel egy korallzátonyt. Most úgy tűnik, az ember már azelőtt tönkreteheti az értékes ökoszisztémát, hogy a tudósok alaposabban tanulmányozhatták volna.
Korábban a témában:

A korallok általában sós vízben élnek, növekvésükhöz pedig elengedhetetlen a napfény, melyet gyakran blokkol a folyók zavaros vize. Az Amazonas deltája, ahol a folyam az óceánnal találkozik, biológiailag igen sokszínű, mégsem hitték volna a kutatók, hogy virágállatoknak is otthont adhat. Éppen ezért volt meglepő a helyi korallzátony megtalálása.

A térség azonban nincs biztonságban. A brazil kormány 2013-ban helyi olajtársaságoknak adta el a régió felderítési jogát, ugyanis úgy vélik, hogy a környéken jelentős olajtartalékok várnak a mélyben. Úgy tűnik, hogy a páratlan felfedezés ellenére a projektet meg fogják valósítani.

Sara Ayech, a Greenpeace munkatársa szerint a zátony semmiben sem hasonlít a többi telepre. A szakember úgy véli, a fúrással nő az olajszivárgás kockázata. A szennyező anyag a zátonyt elérve súlyosan károsíthatja a helyi élőlényeket.

Az érintett olajtársaságok azt tervezik, hogy már idén augusztus-szeptember során megkezdik a feltárást. A munka megindítása előtt azonban el kell fogadtatniuk környezetvédelmi hatástanulmányukat a Brazil Környezeti és Megújuló Természeti Erőforrások Intézetével (IBAMA).

Az IBAMA eddig visszautasította a vizsgálatot, Amapá állam szövetségi ügyésze pedig mind az olajkutatás, mind a környezetvédelmi engedély visszavonását indítványozta.

A hatástanulmányt először 2015-ben nyújtották be, ez még nem tett említést a helyi zátonyról. A korallzátony létezését hivatalosan csak 2016-ban jelentették be, igaz, a szakemberek már 2012-ben is tudtak a létezéséről. A módosított változatban 30 százalékos esélyt adnak arra, hogy a munkálatok miatt olajszivárgás éri a területet – az olajtársaságok szerint ez a szám túl magas, a környezetvédők azonban úgy vélik, hogy túl alacsony.

A brazil kormány egyelőre nem döntött a régió sorsáról. A helyi beruházás óriási gazdasági haszonnal járna, a közvélemény nyomása ugyanakkor egyre növekszik.

A 9500 négyzetkilométeres korallzátony 30-120 méter mélyen fekszik, és csak szivacsokból 61 fajnak ad otthont – ezek közül 29 fajjal máshol még nem is találkoztak a kutatók. Egyelőre a terület 5 százalékát sikerült feltérképezni, remélhetőleg a szakértőknek lesz még idejük megismerni a régiót.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.